مشاوره حقوقی رایگان - پاک کردن نام همسر قبلی

بنده ازدواج کردم ولی همسرم قبلا ازدواج کرده و جدا شده یعنی باکره نبوده و ازدواج دومش با من بود که منجر به طلاق شد آیا راهی دارد اسم همسر خودمو پاک کنم از شناسنامم ... سال 92 جدا شدیم

پاسخ ها :

توحید جلایری نیا

جناب آقای توحید جلایری نیا:

با سلام بله این راه وجود دارد البته در صورتی که قانوناً همسر جدید اختیار نمایید و درخواست صدور شناسنامه جدید(المثنی ) نمایید در شناسنامه جدید نام همسر اسبق حذف و نام همسر جدید جایگزین می شود.
مطابق قانون چنانچه فردی با همسرش متارکه کرده باشد، با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواج و ثبت شدن نام او در شناسنامه اش می تواند به اداره ثبت احوال مراجعه و درخواست برای حذف نام همسر اول را ارائه دهد.

یک وکیل

فقط در صورت ازدواج مجدد شما و درخواست شناسنامه المثنی و حذف نام همسر سابق از جانب شما این امر انجام خواهد گرفت

مجتبی عاشوری

جناب آقای مجتبی عاشوری :

چگونگی حذف نام همسر سابق (زن یا شوهر) از شناسنامه

‌بر اساس ماده 33 قانون ثبت احوال، «در المثنای شناسنامه مرد یا زن آخرین نکاح و طلاق یا بذل مدت و در صورت تعدد زوجات آن تعداد ازدواج که به قوت خود باقی است منعکس خواهد‌شد. ‌ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنای شناسنامه درج نخواهد شد.»

بنابراین؛

الف- در صورتی که زن غیر مدخوله باشد و طلاق به آن شرایط صادر شود، هم زن و هم مرد می‌توانند با دریافت شناسنامه المثنی نام همسر قبلی و طلاق ثبت شده را از شناسنامه حذف نماید.

هیئت عمومی دیوان عدالت اداری نیز در دادنامه‌های 206 و 207 مورخ 1392/4/27 خود، بر عموم و اطلاق حکم مقنن درخصوص عدم درج ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنای شناسنامه زوجین (چه زن و چه مرد) تأکید کرده است.

ب: چنانچه طلاق غیرمدخوله نباشد؛ هر یک از زن یا شوهر، با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواج و ثبت شدن نام او در شناسنامه‌اش، می‌تواند به اداره ثبت احوال مراجعه کند و درخواست برای حذف نام همسر اول را ارائه دهد.

حذف نام همسر اول از شناسنامه منوط به ثبت رسمی ازدواج دوم و ثبت‌نام همسر جدید در شناسنامه فرد است، بنابراین به ‌صرف انتخاب همسر و معرفی او نمی‌توان از این مقرره قانونی استفاده کرد.

نکته: فقط نام همسر در شناسنامه جدید حذف خواهد شد و نام فرزندان مشترک ازدواج سابق، کماکان در شناسنامه المثنی درج می‌شود.