مشاوره حقوقی رایگان - سوال ملکی در مورد حقابه باغات

باسلام.طبق سند اصلاحات ارضی در زمان قدیم که دهات ما طبق این قانون به زارعین واگذار گردید به ازای هر سهم میزان50دقیقه حق ابه برای باغات که در مالکیت اربابهای قدیمی بود در نظر گرفته شد و به خود انها واگذار شد، اما برای ان سند صادر نشد فقط ظاهرا طی صورتجلسه این مقدار در مالکیت انها ماند.لذا امروز این میزان کسری اب از هر سهام که در مجموع حدود 59ساعت است در ید قدرت دونفر قرار گرفته و انها با ادعای خرید این اب از اربابهای قدیمی ان را در مالکیت خود دارند و زارعینی که الان صاحب اصلی هستند به لحاظ همین مقدار ابی که کسر شده اند در رنج هستند.سوالم از کارشناسان و وکلای محترم این هست که ایا طبق قانون میشود این حق ابه را برگرداند به نحوی که خود مالکان ان را استفاده نمایند.موکدا عرض می کنم که سند برای ان صادر نشده است فقط در سازمان اصلاحات عرضی قدیم این مقدار مالکیت ذکر گردیده است.
(در شرایط عادی هر سهم سه ساعت اب دارد اما از هر سهم 50دقیقه کسر و در اختیار مالکان اولیه قرار گرفته است)

پاسخ ها :

پرسشگر :

سلام.با تشکر از سایت دادراه و وکلای محترم.

جوابها خیلی مختصر هست کاش یکم کلی تر جواب میدادین .

اکثر جوابها بله یا خیر هست

محسن جعفری

جناب آقای محسن جعفری :

با سلام
خیر ، به جهت اینکه هر چند سند صادر نگردیده ، منتها اولا طی سالیان در اختیار و تصرف اربابان قدیم بوده و مدعی نسبت به آن در این چند دهه وجود نداشته ، ثانیا قرارداد واگذاری آن در سازمان موجود میباشد ، بر مبنای قاعده تصرف ، تصرف اماره بر مالکیت ، مال میباشد . وانگهی از لحاظ عرفی نیز بابت هر مقدار زمین کشاورزی میبایست مقداری آب لحاظ گردد و بدون آن امر کشاورزی میسر نخواهد بود و ....