مشاوره حقوقی رایگان - فسخ خود به خودی قولنامه بدون ارسال اظهارنامه

با سلام. دو قولنامه پیرو همدیگر و مربوط به دو واحد مسکونی با متراژهای 100 و 125 متر مربع تنظیم شده است. در قولنامه دوم قید شده است: " قرارداد قبلی بعد از پرداخت الباقی وجه که یک میلیارد ریال می باشد خود به خود باطل است در غیر اینصورت قرارداد قبلی به قوت خود باقی است" و با توجه به اینکه مابه التفاوت این دو قولنامه ها (مبلغ یکصد میلیون تومان بدلیل تفاوت متراژ آنها) ظرف مهلت مقرر که در قسمت توضیحات قولنامه دوم حداکثر شش ماه زمان تعیین شده است؛ تا کنون توسط خریدار پرداخت نشده است؛ خواهشمند است در خصوص سوالات زیر راهنمائی بفرمائید:
1-با توجه به شرط مذکور؛ آیا قولنامه دوم می تواند بدون ارسال اظهارنامه خود به خود فسخ شده تلقی گردد؟
2-با توجه به اینکه در زمان تنظیم قولنامه دوم ؛ قولنامه اول فسخ نشده بود آیا به لحاظ حقوقی ؛ قولنامه دوم صحیح انجام شده است یا اینکه از لحاظ تحقق وقوع بیع دارای اشکال می باشد؟ (بیع در قولنامه اول مانده است)
با تشکر و احترام .

پاسخ ها :

وحید سلیمی

وحید سلیمی :

عبارت «قولنامه قلبی» قابل تفسیر است، مگر این که به شماره و مشخصات ملک آن در قولنامه دوم اشاره شده باشد. اگر فرض کنیم که از عبارت «قولنامه قبلی» قولنامه اول به شماره و مفاد مشخص استنبط شود، با فرضیات سوال در حال حاضر هر دو قولنامه معتبر است. چون صرفا درباره اعبتار قولنامه اول بحث شده است. یعنی اگر شش ماه گذشته باشد قولنامه اول، دیگر باطل نمی شود. ضمن این که دلیلی بر ابطال قولنامه دوم هم وجود ندارد. بحث پیچیده حقوقی است و عدم ایفای تعهد پرداخت در زمان شش ماهه مقرر ممکن است باعث شود که هر دو قرارداد اعتبار داشته باشد، و طرفین مکلف شوند مفاد هر دو قرارداد را جرایی کنند.

وحید سلیمی

وحید سلیمی :

دیگر این که برای بیع باید قصد بیع وجود داشته باشد. شواهد و قرائن نشان می دهد که قصد بر بیعی یکی از دو واحد بوده است با حق انتخاب خریدار تا یک مهلت مشخص و عدم پرداخت مابه التفاوت به این معنی می تواند باشد که خریدار انتخاب کرده است که قرارداد اول ابطال نشود و پایدار باشد. در واقع قصد واقعی خریدار و فروشنده بیع دوم بوده است بر اساس شواهد و قرائن. اما قتی که سایر شرایط بیع دوم تحقق نیافته، بیع دوم معنا نمی یابد و بیع اول تحقق یافته اگر قاضی تشخیص ندهد که قصدی برای خرید واحد اول وجود نداشته. موضوع خیلی پیچیده است. قاضی می تواند فقط بیع اول را بپذیرد، یا هر دو بیع را! اگر خریدار مدعی هر دو بیع شود و خواستار ایفای هر دو تعد شود، آن گاه فروشنده باید وکیل بگیرد و به دنبال این بیفتد که با استناد با عدم وجود قصد یا سایر شرایط بیعد، یکی از بیع ها را ابطال کند! در واقع در این پرونده اگر خریدار مدعی شود کار فروشنده سخت تر است.