مشاوره حقوقی رایگان - حق ارتفاق

با سلام، در یک روستا 20 سال پیش قراردادی نوشته می شود که سهم آب چشمه شخص A از زمین شخص B عبور کند و شخص B متعهد می شود تا زمانی که آب وجود دارد این آب از زمینش عبور کند نمی تواند مانع رسیدن آب به مزرعه شخص A شود و شخص A نیز به شخص B اجازه کاشت درخت در اطراف جوی داشته باشد و متعهد است این درختان را تا آب هست سیراب نماید. حال بعد از 20 سال شخص A می خواهد به صورت لوله گذاری و از مسیر دیگر آب را به مزرعه خود برساند، آیا شخص B می تواند به این سبب که درختانش بدون آب خشک می شود مانع این کار مطابق قرارداد که 20 سال پیش نوشته اند شود. اگر نمی تواند تکلیف درختانی که در مسیر آب کاشته شده و قطعا خشک خواهند شد چه خواهد شد؟ می تواند خسارت درختان را بگیرد. ممنون

پاسخ ها :

معراج معظمی

جناب آقای معراج معظمی :

برابر ماده 39 قانون توزیع عادلانه اب مصوب 61- هر نهری که در زمین دیگری جریان داشته در صورت ثبوت اعراض ذیحق در
محاکم قضایی حق مجرا از بین خواهد رفت.
‌بنابراین حق ذیحق مستقر می باشد،و از طرفی برابر بند درماده 45قانون اخیرالذکر مقنن عمل مذکور را جرم انگاری نموده و عینا تصریح میدارد(((‌د - هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند.)))((( علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50
ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تأدیبی بر حسب‌موارد جرم به نظر حاکم شرع
محکوم می‌شوند.)))