مشاوره حقوقی رایگان - سهم الارث همسر متوفی از ملک باغ

سلام و سپاس بابت وقت شما.

پدربزرگ خدابیامرز من یک باغ قولنامه‌ای داشت. بعد از فوت ایشان
فرزندان (5 فرزند پسر) تصمیم به گرفتن سند برای خود گرفتند.
در این بین فرزندان هیچ‌گاه سهم‌الارث مادر خود را معادل 1/8 از کل ارزش باغ پرداخت نکردند و در ادامه فقط 5 سند برای خود گرفتند و برای مادر ایشان هم هیچ‌گاه سندی صادر نشد. ظاهرا برادران هم هیچ توافقی نکردند که سهم مادر از ارث باغ پدری چگونه پرداخت شود. یک صحبت این بود که بعد فروش باغ، سهم مادر خود را بدهند.

چندسال بعد از اینکه سندها صادر شد، دونفر از فرزندان ادعا کردند که مادر سهم‌الارث خود را به ایشان بخشیده/فروخته است. برادر اول ادعا می‌کند که یک دست‌نوشته (غیرثبتی) از مادر دارد که در آن وی سهم خود را به فرزندش بخشیده است و ایشان مالک سهم‌الارث مادر هستند. برادر دوم مادر را به دفترخانه اسناد رسمی برده است و یک "اقرارنامه" از ایشان گرفته است که در آن، ایشان از سهم‌الارث خود هیچ حقی ندارد و در ازای پرداخت مبلغی سهم مادر را خریداری کرده است (البته طبق گفته بقیه برادران ایشان هیچ‌گاه مبلغی به مادر پرداخت نکرده است؛ اصلا مادر هیچ حساب بانکی نداشته است).

مادر فرزندان در سال گذشته مرحوم شد.

هم اکنون فرزندان می‌خواهند باغ را بفروشند. حال ایشان بر سر سهم الارث مادر اختلاف دارند.
هر یک از آن دو برادر ادعا دارد مالک 1/8 از مبلغ فروش باغ به‌عنوان سهم‌الارث مادر مرحوم خود می‌باشد و باید ابتدا 1/8 مبلغ قرارداد فروش کسر و به وی پرداخت گردد. سپس مابقی تقسیم بر 5 شود.
3 برادر باقیمانده معتقدند که چون اصلا هیچ سند رسمی به نام مادر گرفته نشده است، ایشان اصلا دیگر سهمی در آن باغ ندارد و با عدم درخواست سند رسمی به نوعی سهم خود را به همه‌ فرزندان به طور یکسان قبل صدور سند بخشیده است و بعد صدور سندهای مشاعی دیگر باغ فقط 5 ذینفع دارد و مادر از جمع ذینفعان خارج شده است. به عبارت دیگر، دیگر حقی برای مادر باقی نمانده است که ایشان بخواهد آن را به کسی ببخشد یا مادر به چیزی اقرار کرده است که اصلا حقی از آن نداشته است.

سوال این است آیا بعد از گرفتن 5 سند مشاعی برای باغ که متراژ کل باغ تقسیم بر 5 شده است و بین 5 برادر به صورت مشاعی تقسیم شده است و همچنین هیچ‌گاه هم هیچ مبلغی به مادر در زمان حیات ایشان به عنوان سهم‌الارث ایشان پرداخت نشده است، چیزی از فروش باغ به عنوان سهم‌الارث مادر وجود دارد یا مبلغ تنها باید تقسیم بر 5 شود؟ حال، اگر سهم‌الارث باید در مبلغ فروش باغ نظر گرفته شود، با توجه به فوت مادر و ادعاهای دو برادر اول چگونه باید تقسیم شود؟

پاسخ ها :

یداله خواصی

یداله خواصی :

سلام : در صورت عدم صلح و سازش موضوع به ناچاره از مراجعه قضایی حل فصل شود