مشاوره حقوقی رایگان - سرقفلی

سلام.سال 93 در یک پاساژی سرقفلی مغازه خریده ام سال اول مالک بعد از معامله علاوه بر مبایعه نامه یک برگ اجاره نامه سرقفلی هم داده و گفته برای اجاره به غیر اطلاع بدهم. اکنون پنج سال می‌گذرد و اجاره تمدید نشده اگر من با توجه به این که اجاره تمدید نشده مغازه را بدون گرفتن سرقفلی به کسی بدون اذن یا اطلاع مالک اجاره بدهم، آیا تعدی یا تفریط محسوب می‌شود؟ سه سال اجاره داده ام اعتراضی نکرده چون همیشه پاساژ هست نمی‌تواند بگوید خبر نداشتم
اکنون پس از شش سال اجاره نامه را میخواهد تمدید بکند با شرایط بسیار بد به عنوان مثال موقع فروش سرقفلی 40 درصد مبلغ فروش حق ارباب بگیرد و کلیه مخارج پاساژ اعم از مالیات، تعمیرات کلی آسانسور، آب برق شارژ و ... به عهده ما باشد. آیا مالک می‌تواند با تهدید قرارداد اجباری با ما بنویسد او مرتب ما را تهدید می‌کند. به نظر جنابعالی باید چکار کنم؟ ممنون از راهنمایی شما

پاسخ ها :

طاهر  جاويداني

جناب آقای طاهر جاويداني :

باسلام، آیا سرقفلی شما متصل به قبل سال 76 است؟ آیا در اجاره اولیه، مالک اولیه، حق انتقال زا به مستاجر اولیه داد؟ آیا خرید سرقفلی بصورت محضری بوده،؟ اگه نبوده، برای انتقال به دیگران، باید مالک اجازه دهد، ویا ازدادگاه، تجویز انتقال زا بخواهید، در ضمن، مالک خودسرانه نمی تواند اجاره زا بالا ببرد الا شما موافقت کنید یا ایشان از طریق دادگاه، تعدیل اجاره زا بخواهد و کارشناس دادگاه، چند درصدی به اجاره قبلی اضافه میکند

مجيد پشنگ پور

جناب آقای مجيد پشنگ پور:

سلام
موضوع حق سرقفلی شما مستند به قانون موجر و مستاجر سال 1376 می باشد و حق سرقفلی در قانون سال 76 مانند قانون مدنی است که به انقضای قرارداد اجاره ، عقد اجاره یا حق سرقفلی منقضی می شود و موجر می تواند با پرداخت حق سرقفلی به روز مستاجر را تخلیه کند .
اگر حق انتقال سرقفلی از شما سلب نشده باشد در زمان مدت اجاره می توانید حق سرقفلی را انتقال بدهید اما در هر حال موجر در زمان ‌انقضای قرارداد می تواند تخلیه شما را بگیرید.
مالک قانونا نمی تواند قرارداد اجباری بنویسد و ضمنا حق ارباب یا مالکانه اصولا در زمان انتقال سرقفلی صورت می گیرد . اگر حق انتقال نداشته باشید در صورت اجاره دادن موجر می تواند تقاضای تخلیه شما را بخواهد البته حق سرقفلی شما از بین نمی رود.