مشاوره حقوقی رایگان - تعیین تکلیف سهم الارث

حدود 35 سال پیش پدرم فوت کرد و تنها چیزی که از ایشان باقی ماند یکبابب منزل مسکونی کوچک.
ورثه حین الفوت عبارت بودند از 5 نفر شامل: تنها همسر قانونی و 3 دختر که 2 نفر از ایشان ازدواج کرده بودند و یک دختر 18 ساله در خانه و تنها پسر 16 ساله (اینجانب)
بعد از چند ماه از طرف بانک مسکن، حکم تخلیه ملک به علت عدم پرداخت اقساط به ما ابلاغ شد. پس از مراجعه به بانک، به ما اعلام شد که متوفی فقط مبلغ جزئی اولیه قرارداد ملک و 2 قسط بعدی را پرداخت نموده و نزدیک به 2 سال است که اقساط عقب افتاده و طبق قانون باید ملک تخلیه شود.
خلاصه پس از پیگیری زیاد بانک موافقت نمود که چنانچه اقساط معوق با جریمه دیرکرد یکجا پرداخت شود و نماینده ورثه تعهد و تضمین ( با سفته) بدهد که مابقی اقساط را تا 13 سال بعد پرداخت کنیم، از تخلیه ملک صرف نظر خواهند کرد. و بنده این تضمین را دادم و تمامی اقساط را پرداخت نمودم. پس از اتمام اقساط دو سال طول کشید تا توانستیم سند ملک را بگیریم ولی در سند مذکور نام مالک بدین قرارد بود ( ورثه مرحوم .........) و از آن به بعد برای هر کاری باید همه ورثه حضور می یافتند. تا اینکه همگی وراث به بنده وکالت بلاعزل تام الاختیار دادند برای هر کاری حتی فروش به خود.
چند سال پیش مادر فوت شد و دیگر کسی در آن خانه زندگی نمیکرد و سه سال متروکه بود و به درخواست و شکایت همسایگان، پس از بازسازی کامل، به اجاره داده شد. که مبالغ اجاره دریافتی در یک حساب جداگانه نگهداری میشود.
چند سال قبل یکی از خواهران فوت شد و فرزندان ایشان، سهم الارث مادر خود را از ملک پدری از اینجانب مطالبه نمودند. با مراجعه به دفتر خانه متوجه شدیم که به علت فوت موکلین، وکالتنامه اینجانب نیز باطل شده است.

توضیح اینکه در طول این چند سال کلیه اقساط و مالیات ارث و هزینه ها (جزئی و کلی) تماماً توسط اینجانب پرداخت شده است.

سوالات:
1- اقساط و هزینه های پرداخت شده برای این ملک در طول این چند سال چگونه به بنده بازگردانده خواهد شد؟
2- سهم الارث با توجه به بازماندگان ( یک پسر و دو دختر و فرزندان دختر متوفی) چگونه خواهد بود؟
3- از همه مهمتر اینکه آیا ورثه میتوانند سهم الارث نامشخص را بین خود معامله یا ببخشند. چگونه؟
4- برای رعایت کلیه موارد قانونی و رفع ابهام از ذهن ورثه چگونه باید اقدام و از کجا شروع کرد؟

پاسخ ها :

سمیه صادقیانی فر

سرکار خانم سمیه صادقیانی فر:

مورد شما پیچیدگی های خاصی دارد و اگر بخواهید اقدام قانونی کنید باید حتما وکیل داشته باشید.
از آن جا که شما وکالت داشته اید در بادی امر به این معنی است که به وکالت از طرف دیگران اقساط را پرداخت کرده اید. حال اثبات این که پول را از سایرین گرفته اید و پرداخت کرده یا شخصا پرداخت کرده اید به ادعا و ادله سایرین بستگی دارد. حتی اگر کسی وکالت در فروش به خودش داشته باشید باید پس از فروش پول حاصل را به موکل های خود برگرداند.
بهتر است شما ابتدا یک صورتحساب از نحوه تسویه اقساط بانکی و سایر هزینه ها تهیه کنید و با رسیدهای مرتبط به سایر ورثه مراجعه کنید و صورتجلسه ای تنظیم کنید مبنی بر این که شما اقساط را پرداخت کرده اید.
همچنین بهتر است با تک تک ورثه صحبت کنید و اگر کسی حقی دارد مبلغش را تعیین کنید و دسته جمعی در محضر حضور یابید و یک صلح نامه محضری تنظیم کنید و شما بر اساس توافقتان در ازای مبالغی به سایر ورثه (اگر طلبی دارند) در ازای سهم الارث دیگران صلح کنید. و پس از آن اقدامات ثبتی را انجام دهید.
برای اطلاع از نحوه تقسیم سهم الارث جدولی برای شما ایمیل خواهد شد.
حتما با یک وکیل به صورت حضوری مشورت کنید.