مشاوره حقوقی رایگان - جرح شاهد

جرح شاهد به چه نحواست در اثبات مالکیت؟

پاسخ ها :

مجتبی عاشوری

جناب آقای مجتبی عاشوری :

با درود بستگی به پرونده دارد

در قانون آیین دادرسی مدنی از جرح و تعدیل تعریفی به عمل نیامده، و به آیین دادرسی کیفری ارجاع شده است. بر طبق قانون آیین دادرسی کیفری، جرح گواه عبارت است از ادعای فقدان یکی از شرایطی که قانون برای شاهد مقرر کرده است و از ناحیه طرفین دعوا صورت می گیرد . بنابراین ، در صورتی که شاهدی به دادگاه معرفی شده باشد، ولی شرایطی که برای شاهد در قانون ذکر شده را دارا نباشد ، طرف مقابل می تواند به اصطلاح حقوقی این شاهد را جرح نماید تا به شهادت وی اعتبار شهادت شرعی داده نشود .

البته پس از جرح گواه در دادگاه توسط شخص ، طرف مقابل نیز می تواند با معرفی شاهد ، عدالت گواه معرفی شده را اثبات نماید که به آن تعدیل گواه نیز می گویند . ” در صورت ردّ شاهد از طرف دادگاه یا ایراد جرح توسط مدعی علیه ، مدعی می تواند برای اثبات صلاحیت شاهد ، اقامه دلیل نماید که در این صورت دادگاه مکلف است به درخواست وی رسیدگی کند ” .
مهلت جرح و تعدیل شهود بر طبق قانون جرح و تعدیل شهود باید قبل از شهادت معین شود. ولی اگر بعد از شهادت شهود مواردی که در بالا بیان کردیم وجود داشته باشد، می توان باز هم ایراد جرح مطرح نمود که در این حالت باید تا پیش از صدور حکم به آن رسیدگی کرد. البته در صورتی که شاهد از سوی دادگاه رد شود و یا طرف مقابل ادعا کند، شاهد موارد جرح و تعدیل را دارد ، کسی که شاهد را معرفی نموده می تواند دلایل خود را برای اثبات صلاحیت شاهد به دادگاه ارائه نماید و دادگاه به آن رسیدگی می کند. همچنین به موجب تبصره ماده 234 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص مهلت جرح گواه، این امکان وجود دارد که طرف دعوا برای جرح گواه از دادگاه تقاضای مهلت نماید که در این صورت دادگاه حداکثر برای مدت یک هفته به او مهلت می دهد