مشاوره حقوقی رایگان - رای وحدت‌ رویه شماره 798 ـ 1399/7/15 هیأت‌ عمومی دیوان ‌عالی ‌کشور

با سلام
((مطابق ماده 598 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 مأمورین به خدمات عمومی همانند کارکنان دولت مشمول حکم مقرر در خصوص تصرف غیرقانونی نسبت به وجوه یا سایر اموال سپرده شده به آنها برحسب وظیفه هستند. کارکنان بانک‌های خصوصی که تحت نظارت بانک مرکزی، به ارائه خدمات گسترده پولی و بانکی به مردم می‌پردازند،از مصادیق مأمورین به خدمات عمومی محسوب می‌شوند و مشمول مجازات مقرر در ماده فوق‌الذکر هستند. بر این اساس، رأی شعبه 14 دادگاه تجدیدنظر استان یزد تا حدی که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء، صحیح و قانونی تشخیص داده می‌شود. این رأی طبق ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور، دادگاه‌ها و سایر مراجع اعم از قضایی و غیر آن لازم‌الاتباع است.))
سوال بنده این هست که آیا طیق این رای وحدت رویه کارمندان بانکهای خصوصی مشمول مجازات ارتشا (قابل تسری به قانون ارتشا) میشوند یا فقظ مشمول مجازات مقرر در ماده 598 میباشند؟(با توجه به تفسیر مضیق قوانین کیفری و تفسیر بنفع متهم)

پاسخ ها :

مجتبی عاشوری

جناب آقای مجتبی عاشوری :

با درود به صرف آنچه در سوال آمده است راه حل وجود دارد

علی اصغر تاجیک

جناب آقای علی اصغر تاجیک:

سلام. به نظراینجانب، رای دیوان عالی کشور در این که کارمندان بانک های خصوصی از مصدیق مامورین به خدمات عمومی محسوب می شوند، عمومیت دارد به تمام جرایم دارد.
این نظر فردی است ، تشخیص قضات رسیدگی کننده ملاک عمل است .

محمود رئیسی

جناب آقای محمود رئیسی :

سلام بر اساس سایر قوانین ، اگر کارمندان بانک خصوصی رشوه اخذ نمایند مرتشی محسوب میشوند و مشمول
مجازات ارتشا مقرر در ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری خواهند شد

و جرم مشمول ماده 598 ، جرم تصرف غیر قانونی در اموال دولتی ، میباشد و ارتباطی به جرم ارتشا ندارد

سهراب کلانتری

جناب آقای سهراب کلانتری :

با سلام
با توجه به توضیحات ارائه شده مدارک و مستندات نیاز به بررسی است.