مشاوره حقوقی رایگان - مطالبه طلب از وراث متوفی

سلام
پدر من چکی از خود به دست طلبکار داده و چند ماهی میباشد که فوت شده و ایشان هیچ ماترکی نداشته و بعد از فوت ایشان هیچ ارثی به ورثه نرسیده،الان طلبکار طلب مبلغ چکی که از پدرم گرفته را میکند و قصد شکایت از ورثه را دارد،آیا با شکایتش اموال و حساب های ورثه مسدود میشود و ورثه مسئول پرداخت بدهی میباشد؟ با تشکر

پاسخ ها :

دانیال گشتاسبی

جناب آقای دانیال گشتاسبی :

پس از فوت فرد تمامی اموال و دارایی های او قهراً (بدون نیاز به انجام عملی و بدون نیاز به اعمال اراده) تحت مالکیت وراث در می آید.
این اموال شامل کلیه حقوق مالی و اموال عینی و اعتباری و به طور کلی هر چیزی که مالیت داشته باشد می شود.
انتقال تکالیف به وراث از حکم انتقال اموال تبعیت نمی کند و فقط تحت شرایطی تکالیف متوفی به ورثه منتقل خواهد شد.
مسئولیت اعم از کیفری و مدنی امری شخصی بوده و جز در موارد استثنایی فقط خود شخص مسئول پاسخگویی به تعهدات حقوقی و قراردادی و ضمانات قهری و تحمل کیفر خود است.
قبول یا رد ترکه می تواند در میزان مسئولیت ورثه تاثیر داشته باشد.قانون امور حسبی در مواد 242 به بعد احکام راجع به مفاهیم را آورده است.
به حکم ماده 248 قانون امور حسبی تاثیر قبول ترکه برای ورثه در ضرورت ادای تمام دیون نسبت به سهم خود موثر خواهد بود.
مطابق ماده 242 قانون امور حسبی قبول می تواند صریح یا ضمنی باشد و می تواند به موجب سند عادی یا رسمی صورت پذیرد.تصرف حقوقی یا مادی در ترکه نیز می تواند مصداق قبول ضمنی باشد.
از مجموع مقررات قانون امور حسبی در این مورد (خصوصا ماده 248) می توان چنین نتیجه گرفت که در هیج فرضی ورثه مسئولیتی بیشتر از سهم الارث خود در ادای تکالیف و دیون متوفی نخواهند داشت و متصور نیست که شخصی بتواند برای وصول طلب خود به مازاد بر ترکه و به اموال شخصی وراث مراجعه نماید ((آنجایی که می گوید مگر اینکه ثابت کند دیون زاید بر ترکه بوده)).
به حکم ماده 254 قانون امور حسبی اثر رد ترکه در صورتی که صحیحاً و مطابق مقررات انجام شود این خواهد بود که اموال متوفی در حکم اموال بلا وارث است و طلبکاران متوفی حتی حق شکایت از ورثه را نیز نخواهند داشت چرا که مالی تحت مالکیت آنها در نیامده.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تاثیر قبول و رد ترکه در مسئولیت وراث نسبت به تعهدات متوفی
سوال شما دقیقاً این است که اگر ترکه را رد نکنید آیا باید پاسخگو باشید یا نه ؛ عدم رد ترکه مطابق شرایط قانون امور حسبی و یا حتی سکوت ، قبول تفسیر می شود البته در این خصوص تعارضی بین ماده 242 و 249 مشاهده می شود که با توجه به تصریح ماده 249 به نظر می رسد باید به حکم آن عمل نمود.آنجایی که ماده 242 برای قبول عملی صریح یا ضمنی را شرط می داند و به نظر می رسد سکوت را کافی ندانسته اما ماده 249 می گوید رد ترکه باید کتباً یا شفاهاً به دادگاه اطلاع داده شود و در غیر این صورت رد ترکه احراز نمی شود.در هر حال اگر ترکه را رد نکنید طبیعتاً طرف دعوا ادعا را علیه شما مطرح نموده و به دادرسی دعوت خواهید شد و حکم نیز علیه شما صادر و اجرا خواهد گردید ولی در نهایت حکم صادره مستنبط از ماده 248 قانون امور حسبی فقط علیه ماترک متوفی قابل اجرا و اعمال است. اگر عین اموال مورد ادعای طرف تحت تصرف شما نیست و در معاملات انجام شده نقشی نداشته اید جای نگرانی نیست، چه حکم راجع به عین باشد و چه راجع وجوه نقد.

محمود رئیسی

جناب آقای محمود رئیسی :

سلام
خیر مگر ورثه ماترک پدر را قبول کرده باشند