مشاوره حقوقی رایگان - دعوی وضع ید (تسلیط ید)

با سلام.
در خصوص وضع ید سوالاتی داشتم: ارکان، شرایط، صلاحیت دادگاه، خواهان کیست، خوانده کیست، در صورت قبول ادعای خواهان خوانده به چه نحو و به چه چیزی محکوم میشه، نحوه اجرای حکم به چه صورته،
چون در شهرستانم امکان مراجعه حضوری ندارم. با تشکر

پاسخ ها :

توحید جلایری نیا

جناب آقای توحید جلایری نیا:

هر جایی که ادعایی باشد دادگاهی هم هست و در هر جا که دادگاه باشد موسسه حقوقی و یا حتی وکیل محترم دادگستری هم هست از این رو سوال شما جوانب زیادی را به خود اختصاص می دهد و منظور شما از عدم امکان مراجعه حضوری مشخص نیست اما در خصوص سوال با اینکه جنبه اطلاعات عمومی دارد باید بدانید:
منظور از «وضع ید» در اختیار داشتن و تصرف کردن دراشیای منقول یا غیر منقول است و این تصرف در فقه اسلامی و قانون مدنی، اگر همراه با ادعای مالکیت از جانب متصرف کنونی باشد، او مالک شناخته میشود، مگر اینکه دلیل و بیّنه‏ای بر خلاف آن اقامه شود. از وضع ید، به اماره تصرف و یا اماره ید تعبیر میشود و در قانون مدنی ایران ماده 35 آمده است: تصرف بعنوان مالکیت دلیل بر مالیکت است مگر اینکه خلاف آن ثابت بشود.