مشاوره حقوقی رایگان - تمکین

سلام. در زمان عقد نوشتیم که حق مسکن با من باشه. طرف مقابلم سری اول درخواست تمکین داد و قاضی ردش کرد. چون یک شهر دیگه خونه گرفته بود. بدون نظر من. و این که وسایل منزلی نداشت. الان برای بار دوم درخواست تمکین داده و شهری که منزل پدری من هست اون جا خونه گرفته. ولی من خونه ای انتخاب نکردم. خواستم سوال کنم که وقتی حق مسکن با زن باشه و قید شده در یک عقدنامه. طرف مقابل باید با نظر خانم بره خونه انتخاب کنه؟ چون خودش سرخود خونه قولنامه کرده و من نظری ندادم. ممکن هست قاضی رای تمکین رو به اون بده؟

پاسخ ها :

دانیال گشتاسبی

جناب آقای دانیال گشتاسبی :

مطابق ماده 1114 قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند زندگی کند. در واقع یکی از جلوه های تمکین، سکونت زن در منزلی است که شوهر تهیه کرده است. از طرفی ماده 1119 و 1114 قانون مدنی این اجازه را صادر کرده است که به صورت شرط ضمن عقد، اختیار تعیین مسکن به زوجه واگذار گردد که در این خصوص در ادامه توضیح بیشتری داده خواهد شد اما ملاک برای تعیین مسکن برای زن به طور کلی شأن اوست و نه توانایی شوهر. به این صورت که قانونگذار حسب ماده 1107 قانون مدنی مسکن را از موارد نفقه قرار داده است که تهیه آن بر عهده شوهر است و در تعیین نفقه دادگاه و کارشناس تعیین نفقه می بایستی شان زن را ملاک عمل قرار دهند و نه توانایی مالی یا شأن شوهر را .

لذا اگر زن شرط حق مسکن و تعیین آن را هم نداشته باشد شوهر مکلف است بر طبق شان او منزل به جهت سکونت تهیه کند بدیهی است که عدم تهیه مسکن توسط زوج از موجبات عسر و حرج و طلاق است و توانایی مالی برای تهیه مسکن هم به منزله عجز از پرداخت نفقه و در حکم نپرداختن نفقه است محسوب می شود که مطابق ماده 1129 قانون مدنی زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.

آنچه اهمیت فراوان دارد این که اگر تمایل به درج شرط حق تعیین محل سکونت برای زوجه در ضمن عقد نکاح یا هر عقد دیگری دارید جزئیات آن بسیار مهم است، صرف نوشتن شرط حق مسکن با زوجه است، قضات آن را منصرف به تعیین شهر محل سکونت می کنند و حال آن که تعیین مستقل بودن و در چه محدوده شهر بودن یا حتی ذکر منزل خاص در عمل برای زوجه بسیار تاثیرگذار است.