مشاوره حقوقی رایگان - تهاتر تعهدات باقیمانده مستأجر با قرض‌ الحسنه قرارداد اجاره

با تشکر از زحمات حقوقدانان محترم،

ساکن تهران هستم و ملک تجاری ‌ام در غرب مازندران را طی قرارداد اجاره تجاری به شکل دستی با امضا و اثر انگشت طرفین و نیز امضا و اثر انگشت 2 شاهد (هر دو از طرف مستأجر)، به فردی که ایشان هم ساکن تهران هستند، اجاره داده بودم. حدود 40 روز قبل، مدت یک ساله این اجاره پایان یافت و مستأجر تمایلی به قرارداد جدید برای ادامه حضور خود نداشت. پس از گذشت 2 هفته از پایان مدت اجاره، ملک در اواخر آذرماه تخلیه کامل و تحویل شد. مبلغ قرض‌الحسنه قرارداد 40 میلیون تومان بوده است که روز تحویل ملک حرفی نزدند و فعلاً نزد من می‌باشد.
هم اکنون چندین مورد از تعهدات قراردادی مستأجر (مثلاً مقداری اجاره معوقه، اجرت‌المثل ایام تصرف بعد از موعد، و چند مورد دیگر) باقیمانده است و در مفاد قرارداد برای هر یک از آن موارد این عبارت آمده است: "… و تهاتر این مبلغ با قرض‌الحسنه قرارداد بلامانع است". در ضمن، جمع تعهدات قراردادی باقیمانده مستأجر از کل مبلغ قرض‌الحسنه بالاتر است.
اینجانب برای حل و فصل امور، پیشنهاد چشم‌ پوشی از بخش عمده تعهدات باقیمانده مستأجر را دادم، اما ایشان پشت‌ سر ‌هم چانه می‌زنند و اصرار دارند که کل مبلغ قرض‌ الحسنه باید عودت داده شود.

حال چند سؤال برای من وجود دارد:

1- در صورت مطرح شدن این مسئله در مراجع قضایی توسط مستأجر آیا در هر صورت می‌بایست من در مرحله نخست، کل مبلغ قرض‌الحسنه را به صندوق مرجع قضایی واریز کنم یا اینکه می‌توان در همان مرحله نخست، با استناد به تصریح قرارداد در رابطه با تهاتر تعهدات باقیمانده مستأجر با قرض‌الحسنه، واریز کل مبلغ قرض‌الحسنه را منتفی کرد؟

2٫1- اگر من بخواهم سریعاً پیشقدم شده و با درخواست کل تعهدات باقیمانده مستأجر این مسئله را در مسیر قضایی بیندازم، بهترین روش چیست؟
2٫2- در اینصورت آیا می‌بایست من در مرحله نخست، کل مبلغ قرض‌الحسنه را به صندوق مرجع قضایی واریز کنم و آیا بحث تهاتر فوق‌الذکر در مرحله اول اثری ندارد؟
2٫3- بعلاوه، برای طرح شکوائیه آیا چه درصدی از ادعای خود در رابطه با تعهدات باقیمانده مستأجر را می‌بایست به صندوق مرجع قضایی واریز کنم؟

3- اگر در هر یک از 2 حالت فوق من مجبور به واریز کل مبلغ قرض‌الحسنه به صندوق مرجع قضایی باشم، چطور میتوانم مطمئن شوم که آن مبلغ تا پایان فرآیند قضایی شکوائیه من در رابطه با تعهدات باقیمانده مستأجر، دست نخورده باقی می‌ماند و مستأجر نخواهد توانست فوراً آن مبلغ را برداشت کند؟

با تشکر از وقت و دقتی که مبذول می‌دارید.

پاسخ ها :

سعید صابر

جناب آقای سعید صابر:

سلام
از آنجا که ملک تخلیه شده نیازی نیست مبلغ ودیعه را به صندوق دادگستری واریز نمایید.
مستاجر باید دادخواست بدهد و شما هم باید دادخواست تقابل بدهید و مطالبات خود را مطرح نمایید.