مشاوره حقوقی رایگان - تعیین تکلیف پرونده معاینات نظام وظیفه

بسم الله الرحمن الرحیم
من برای اعزام به خدمت سربازی، درخواستی را در اداره پلیس+10 ثبت نمودم. (این درخواست در یک روز مانده به آخرین روزی که معافیت تحصیلیام، مهلت داشت، ثبت شد). با توجه به اینکه چند مسئله ی جسمانی برایم بوجود آمده بود، قبل از اعزام، این درخواست را بصورت درخواست برای معافیت پزشکی ثبت نمودیم تا در نهایت مشخص شود که وضعیتم برای اعزام به خدمت چگونه خواهد بود.
پس از ثبت درخواست، طبق قوانین نظام وظیفه، به بیمارستان مراجعه کردیم و معایناتی را انجام دادیم و پزشکان معاین، برای چند مسئله از مسائلی که وجود داشت، انجام آزمایشاتی را تجویز نمودند.
اما آزمایشات در موعد مقرر انجام نگرفت و پس از تعطیلات نیز پرونده ی معافیت پزشکی ام عودت داده شد.

پس از آن که پرونده ام عودت داده شد؛ یک ماه زمان سپری شد تا به من اطلاع داده شود که مجددا درخواستی را برای معافیت پزشکی در اداره ی پلیس+10 شهرستان، ثبت نمایم تا در اداره ی وظیفه ی عمومی شهرستان، جلسه ای بنام جلسه ی شورای پزشکی، برایم تشکیل شود. در آن جلسه حضور یافتم و پس از گفت وگو در آن جلسه، تصمیم گرفته شد تا پرونده ام جهت بررسی، مجددا تمدید شود.

پس از آن که پرونده ام تمدید شد، باید طبق روال مرسوم، مجددا به بیمارستان مراجعه می نمودم؛ اما مسئله ای بوجود آمد و آن هم این بود که بیمارستانی که معاینات مربوط به خدمت وظیفه ی عمومی را در استان انجام می داد، عوض شده بود.
نزدیک به یک ماه(یک ماه و چند روز) زمان گذشت تا اینکه از طرف بیمارستان برایم دعوت نامه جهت حضور ارسال شد. وقتی که به بیمارستان جدید مراجعه نمودم، برای ادامه ی آن چه را که در مرحله ی قبل طی نموده بودیم(معاینه و تجویزهای مربوط به مسائل پزشکی ام) برنامه ای نداشتند و اینطور اظهار کردند که باید پرونده ی جدیدی برایم تشکیل شود و این باعث شد که همان معاینات مجددا تکرار شود.

پس از آن که در خصوص یکی از مسائل به متخصص آن جا مراجعه نمودم، مطلع شدم که این امکان وجود دارد که بتوانم، هزینه های مربوط به معاینات پزشکی را از قِبَل بیمه ای که تحت پوشش آن بودم، پرداخت نمایم؛ اما در آن زمان، تاریخ اعتبار دفترچه ام به پایان رسیده بود؛ لذا از مسئول آن جا، درخواست کردم که به من مهلتی دهد تا بتوانم دفترچه ام را تمدید نمایم و مجددا برای ادامه ی معاینات و انتقال نسخه های انجام شده به دفترچه مراجعه نمایم. مدتی زمان سپری شد تا دفترچه ی جدیدم را بتوانم، دریافت نمایم. طی این مدت، بیمارستان، بر اساس نسخه ای که انجام شده بود، برایم دعوت نامه هایی جهت انجام آزمایشات مربوط به آن نسخه و دعوت نامه ای جهت معاینه برای یکی از مسائل پزشکی ام، ارسال نمود و من با توجه به اینکه دفترچه ای نداشتم، نتوانستم مراجعه نمایم و از طرفی این دعوت نامه ها را به عنوان تعداد دعوت نامه های مجاز برای هر مشمول نیز محاسبه نمودند.

پس از آن که دفترچه به دستم رسید. در کوتاه ترین زمان ممکن، به بیمارستان مراجعه نمودم (پزشکان معاین در روزهای مشخصی از هر هفته در بیمارستان حضور دارند و همین باعث می شد که نتوانم زودتر پزشک را ملاقات نمایم) و پزشک، نسخه ام را به دفترچه منتقل نمود و نسخه هایی را که در دفترچه نوشته شده بود به بیمارستان تحویل دادم تا برایم نوبت جدیدی برای انجام آزمایشات، منظور نمایند.

پس از آن که این کار انجام شد؛ مسئله ای دیگر برایم بوجود آمد و آن هم عبارت بود از این¬که، با مرکزی که آزمایشات مربوطه را انجام می داد، انجام آزمایشات بر اساس دفترچه را قبول نمی کرد. علت این مسئله را از مسئول مرکز پیگیر شدم و برای پیگیری بیش تر مسئله ام به چند اداره ی دیگر نیز ارجاع داده شد و پس از اتمام پیگیری هایم به این نتیجه رسیدیم که تحت پوشش قرار داده نمی شود.
در نتیجه مدت زمانی نیز، برای پیگیری این مسئله سپری شد و نتوانستم آزمایشات را در موعدی که برایم دعوت نامه ارسال شده بود، انجام دهم.

با توجه به این که هنوز چندمسئله برای معاینه در بیمارستان مانده بود و همچنین یک سری آزمایش نیز انجام نشده بود، از بیمارستان پیگیر شدم و موعد نهایی رسیدگی به پرونده ام را پرسیدم و مسئول مربوطه اینطور اظهار نمود که تا سقف تعداد معینی دعوت نامه که ارسال می شوند و مشمول مراجعه نمی کند، پرونده نگه داشته و بررسی می شود؛ اما پس از آن که از سقف مجاز، گذشت، پرونده به اداره وظیفه ی عمومی استان، عودت داده می شود.

من هم با لحاظ این مورد، تصمیم گرفتم که آزمایشات مربوطه را بصورت دیگری (مراجعه به پزشک و تجویز نسخه و انجام آزمایشات بصورت بیمه ای) انجام دهم و مدارک و مستندات حاصل از آزمایشات را ضمیمه ی پرونده ام نمایم و حتی در خصوص این کار با مسئول مربوطه در بیمارستان صحبت نمودم و ایشان اینطور اظهار نمودند که می توانید پیوست کنید؛ اما این¬که پیگیری شود یا نشود بستگی به نظر شورای پزشکی دارد.
لذا به پزشکان مربوطه مراجعه نمودم و آزمایشاتی را انجام دادم و در حین انجام آزمایش مربوط به مسئله ی دیگر بودم که پرونده ام را مجددا عودت دادند و از طرفی در همین برهه، نتایج نهایی دانشگاه ها اعلام شده بود و من نیز در دانشگاه پذیرفته شده بودم.
حال در چنین وضعیتی، اگر بخواهم در دانشگاه ثبت نمایم، باید معافیت از خدمت (معافیت تحصیلی، معافیت پزشکی و ...) به دانشگاه ارائه نمایم.
در خصوص این مسئله با اداره ی وظیفه ی عمومی استان و شهرستان صحبت کردم و مسئولین مربوطه اینطور اظهار کردند که به دلیل اتمام معافیت تحصیلی ام، وارد غیبت شده ام و اگر نتیجه ی درخواست معافیتِ پزشکی ام به معافیت دائم از خدمت، ختم نشود، برایم برگ اعزام به خدمت بصورت معاف از رزم و با غیبت صادر می کنند؛ از طرفی برای آن که بتوانم از اداره ی وظیفه ی عمومی، معافیت تحصیلی برای ثبت نام در دانشگاه اخذ نمایم، شرط اول این است که باید برگ اعزام به خدمت بدون غیبت برایم صادر شود یا این که در حال خدمت باشم و شرط دوم این است که در دانشگاه پذیرفته شوم.

مسئله ی غیبت را نیز با مسئولین مربوط به در اداره ی وظیفه ی عمومی استان در میان گذاشتم و اینطور اظهار کردند که در صورتی که شورای پزشکی، به این نتیجه برسد که باید اعزام شودم، برایم غیبت منظور می شود. ایشان برایم از تاریخی که پرونده ام برای مرتبه ی اول عودت داده شد تا تاریخی که برای مرتبه ی دوم عودت داده شد، غیبت محاسبه کردند؛ در حالی که از تاریخ عودت پرونده برای اولین بار تا تشکیل جلسه شورای پزشکی، یک ماه زمان سپری شد که مربوط به روال اداری بود و همچنین از تاریخ ارسال پرونده ام به بیمارستان، برای انجام معاینات مجدد، بیش از یک ماه، زمان سپری شد تا اولین دعوت نامه برایم ارسال شود و از طرفی تعداد زیادی از دعوت نامه هایی که بیمارستان مدعی بود، برای من ارسال نموده است، برایم ارسال نشده است(به دست من نرسیده است) ولی در مستندات پرونده ام به عنوان اینکه "دعوت نامه ارسال شده ولی مشمول مراجعه نکرده است"، ثبت شده است.
در نتیجه این زمانی که سپری شد و تاخیری که بوجود آمد، ناشی از مسائلی بود که در بالا توضیح داده ام؛ اما اداره ی وظیفه ی عمومی این زمانی را که گذشت به عنوان غیبت در نظر گرفته است.

در حال حاضر، اداره ی وظیفه ی عمومی شهرستان، از من خواسته است که درخواستی را برای مرتبه ی سوم در اداره ی پلیس+10 ثبت نمایم تا مجددا برایم جلسه ی شورای پزشکی تشکیل شود و احتمال می رود که پرونده مجددا تمدید شود و هم احتمال آن می رود که برایم برگ اعزام با غیبت صادر شود.

و همچنین این زمان هایی که باید سپری شود( فرآیند تشکیل جلسه در شورای پزشکی، فرآیند پیگیری مجدد معاینات در بیمارستان، فرآیند پیگیری غیبت) باعث می شود که نتوانم در تاریخ مقرری که دانشگاه برایم تعیین کرده است، وضعیت خودم را مشخص نمایم و در دانشگاه ثبت نام نمایم.
با توجه به مواردی که در بالا توضیح دادم. لطفا بفرمائید که چه راهکاری وجود دارد تا بتوانم، این مسئله(دریافت معافیت و ثبت نام در دانشگاه) را برطرف نمایم؟

پاسخ ها :

سیدفرشید  غفاری

جناب آقای سیدفرشید غفاری:

سلام علیکم.این زمان سپری شده به نفع شما بوده است تا ضرر.به نظر خقیر وهر شخص دیگر من جمله ناجا می رسد که علی رغم ظاهر،خود شما در این اطاله نقش ایفاء کرده ایید.فلذا شایسته است که بدون پیگیری اقدامات پزشکی به خدمت سربازی اعزام ودر داخل خدمت این روند را طی کنید.یاالله