مشاوره حقوقی رایگان - جعل

با سلام چکی صادر شده مبلغ حروفی آن سی و هفت میلیون ریال و مبلغ عددی ان 3700000 یعنی سیصدو هفتاد هزار تومان صادر شده اگر دارنده صرفا به جهت تطابق مبلغ رقم با حروف یک صفر اضافه کند جرم جعل محقق شده یعنی آیا عنصر معنوی این جرم محقق شده و میشود مرتکب را به جرم جعل تعقیب کرد؟

پاسخ ها :

یک وکیل

سلام " ملاک پرداخت مبلغ مندرج در چک توسط بانک محال علیه ، متن حروفی آنست منوط به اینکه مبلغ عددی آن دستکاری و جعل نشده باشد . الحاق عدد یا تغییر مبلغ از عناصر مادی جرم جعل است و نه معنوی آن و در فرض سوال ، هم عنصر قانونی و هم عنصر مادی و هم عنصر معنوی و روانی جرم جعل تحقق یافته و چنانچه چک جعل شده مورد استفاده نیز واقع گردد فی المثل جهت وصول به بانک تحویل گردد یا با ظهرنویسی به شخص دیگری منتقل گردد ، بزه استفاده از سند مجعول نیز به جرم جعل افزوده و اضافه نیز خواهد شد .

پرسشگر :

باسلام مگر نه اینکه قانون تحارت و قانون صدور چک اشعار میدارند در اختلاف مبلغ رقم و حروف مبلغ به حروف ملاک است پس این چکی که قابل مطالبه بوده چگونه شما عنصر معنوی را احراز میکنیدضمنا دارنده صرفا به جهت تطابق مبلغ عددی با حروفی عددی را به مبلغ رقم الحاق کرده و هیچ سو نیتی نداشته ایا در جرم جعل نیاز به اثبات سو نیت وجود ندارد؟

توحید جلایری نیا

جناب آقای توحید جلایری نیا:

شما نمی توانید به رقم چک چیزی اضافه کنید و درخصوص این موضوع مبلغی که به صورت حروفی نوشته شده است مد نظر بانک خواهد بود در هر حاال باید به صادر کننده مراجعه نمایید تا مبلغ عددی را تصحیح و پشت چک را نیز امضا و به این موضوع اشاره نمایند هرچند عمل شما با عنایت به وجود رقم حروفی مندرج در چک از مصادیق جعل محسوب می شود و به یاد آورید اضافه نمودن حرف یا عدد در نوشته عنصر مادی است. استفاده از این سند نیز جرمی جداگانه است

یک وکیل

پرسشگر محترم" در پاسخ به متن دوم ارسالی اعلام می شود ؛ اینجانب و همکاران محترم پاسخ دهنده نظرمان را مستند به قانون مجازات اسلامی و تجربیات مکتسبه در پرونده های مشابه جزایی اعلام نموده ایم و در هر حال ملاک عمل ، تصمیم قضات محترم رسیدگی کننده به پرونده است . حقیر حتی فراتر از عنوان وکیل دادگستری و مشاور حقوقی سعی بر این دارم خود را با قرار دادن مجازی در جایگاه قاضی محترم پرونده ، پاسخ را به واقعیت پرونده نزدیک و یا شبیه سازی نمایم . و قصدم در ارائه پاسخ بدین نحوه اینطور نیست که به عنوان وکیل و مشاور حقوقی سؤال کننده و برای خوشایند وی پاسخ خود را تنظیم و ارائه نمایم ! به هر حال اگر شما در فرض سؤال ، استنباط تان اینست که عنصر معنوی جرم مفقود است و سوء نیتی وجود ندارد ، اینجانب آمادگی دارم وکالت شاکی شما را بپذیرم و در دادگاه اثبات نمایم که تمامی عناصر جرم جعل و استفاده از سند مجعول محقق گردیده است .