مشاوره حقوقی رایگان - درخواست تحریر ترکه

سلام پدر من چند سال پیش فوت کردن و یک بدهی به جای گذاشتن
حالا تنها ماترک پدر من ملک پدربزرگم هست که هنوز تحریر و تقسیم نشده
از طرفی دادگاه وراث رو به عنوان قائم مقام شناخته و گفته باید بدهی پرداخت بشه ‌و‌حساب های ما مسدوده
آیا با تقاضای تحریر ترکه میتونیم حساب ها رو از مسدودی در بیاریم
آیا قاضی میتونه تنها ماترک موجود رو قبول نکنه به عنوان بدهی ؟

پاسخ ها :

مهسا شاه محمدی

سرکار خانم مهسا شاه محمدی :

سلام صرفا ازماترک بدهی های متوفی پرداخت می‌شود نه ازدارایی ها واموال شخصی وراث!

شميم  ملا حسيني

سرکار خانم شميم ملا حسيني :

نیاز به بررسی بیشتر و گفتگو متقابل دارد تا اظهارنظر دقیقی بتوان کرد و

هادی منافزاده

جناب آقای هادی منافزاده :

هنگامی که فردی از دنیا می‌رود، باید دیون و بدهی وی از ماترک او (دارایی زمان فوت متوفی که به سبب فوت از مالکیت وی خارج می‌شود) پرداخت شود. به عبارت دیگر، ترکه متوفی در اثر فوت به طور قهری به ورثه قانونی او منتقل می‌شود و حقوق طلبکاران متوفی بر ترکه تعلق می‌گیرد. وقتی فردی فوت می‌کند، دیون و بدهی وی چه حال (دینی است که پرداختش مدت ندارد و باید فوراً پرداخت شود) و چه موجل (دینی است که پرداختش مدت دارد)، باید فوراً پرداخت شوند. به طور مثال هرگاه شخصی به فرد دیگری یک میلیون تومان بدهکار باشد که باید یک سال دیگر پرداخت کند اما بدهکار دو ماه بعد از دریافت مبلغ فوت کند، طلبکار می‌تواند بعد از فوت، طلب خود را از ترکه متوفی دریافت کند. مطابق قانون، ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای ادای تمام دیون کافی باشد، ترکه مابین تمام بستانکاران به نسبت طلب آنها تقسیم می‌شود، مگر اینکه ورثه ترکه را بدون شرط و به صورت مطلق قبول کرده باشند که در این صورت مسئول خواهند بود. در این فرض، ورثه تعهد ضمنی می‌کنند که تمامی دیون و تعهدات متوفی را پرداخت کنند.بنابراین وراث متوفی باید بعد از فوت متوفی تمامی ترکه را رد کرده یا قبول یا رد خود را منوط به تحریر ترکه کنند، زیرا در صورتی که ترکه کفاف دیون متوفی را ندهد، طلبکاران می‌توانند به وراث برای دریافت مطالبات خود رجوع کنند. (تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی را تحریر ترکه می‌نامند.) به طور مثال هرگاه زوج فوت کند و پدر و مادر وی در قید حیات باشند و در هنگام فوت، اموالش 50 میلیون تومان باشد و از طرفی دیگر، مهریه همسرش نیز تعدادی سکه به ارزش 200 میلیون تومان باشد، در صورتی که پدر و مادر زوج ترکه را به طور مطلق قبول کنند یا قبول آن را منوط به تحریر ترکه کنند، زوجه می‌تواند برای اخذ مازاد بر ترکه یعنی به میزان 150 میلیون تومان باقیمانده به آنها مراجعه کند.

در صورت تعدد وراث، رد ترکه توسط هر کدام از آنها ممکن خواهد بود. در این صورت، وارثی که ترکه را رد می‌کند، این امر را باید کتباً یا شفاهاً در مدت یک ماه از تاریخ اطلاع وارث از فوت مورث، به دادگاه اعلام کند. در غیراین صورت این امر در حکم قبول ترکه است.

حسین حاجی زاده

جناب آقای حسین حاجی زاده :

با سلام طلبکار می‌بایست اینجا اگر بدهکار یعنی متوفی اموالی دارد فقط از آن اموال مطالبه نماید نسبت به سایر موارد حقی ندارد