مشاوره حقوقی رایگان - عدم پرداخت دیه به سایر اولیای دم

اگر در تعدد اولیای دم، یک نفر رضایت ندهد و توان پرداخت دیه به سایر اولیای دم را نداشته باشد، حکم نهایی چه خواهد بود؟

پاسخ ها :

سید علیرضا سیدی

جناب آقای سید علیرضا سیدی :

درصورتی که فردی که با موافقت نداشته باشد باید سهم دیه رضایت دهندگان را پرداخت نماید و درصورتی که قادر به پرداخت سهم دیه آنها نباشد رضایت سایرین ملاک عمل خواهد بود

زهرا جمالی

سرکار خانم زهرا جمالی :

سلام و احترام دارم ، بسته به نوع جرم پاسخ شما متفاوت است ، در مواردی که جنایت، نظم و امنیت عمومی را بر هم زند یا احساسات عمومی را جریحه دار کند و مصلحت در اجرای قصاص باشد لکن خواهان قصاص تمکن از پرداخت فاضل دیه یا سهم دیگر صاحبان حق قصاص را نداشته باشد، با درخواست دادستان و تأیید رئیس قوه قضائیه، مقدار مذکور از بیت المال پرداخت می شود.اما در مواردی که محکوم به قصاص، در زندان است و صاحب حق قصاص، بدون عذر موجه یا به علت ناتوانی در پرداخت فاضل دیه یا به جهت انتظار برای بلوغ یا افاقه ولی دم یا مجنیٌ علیه، مرتکب را در وضعیت نامعین رها نماید، با شکایت محکومٌ علیه از این امر، دادگاه صادرکننده حکم، مدت مناسبی را مشخص و به صاحب حق قصاص اعلام می کند تا ظرف مهلت مقرر نسبت به گذشت، مصالحه یا اجرای قصاص اقدام کند. در صورت عدم اقدام او در این مدت، دادگاه می تواند پس از تعیین تعزیر بر اساس کتاب پنجم «تعزیرات» و گذشتن مدت زمان آن با أخذ وثیقه مناسب و تأیید رئیس حوزه قضائی و رئیس کل دادگستری استان تا تعیین تکلیف از سوی صاحب حق قصاص، مرتکب را آزاد کند.