مشاوره حقوقی رایگان - اساتيد محترم دادراه ممكنه سؤال حقوقيم سؤال خيلى از بانوان باشد؟

سلام، چرا زوجه بر خلاف زوج نمى تواند دادخواست الزام به تمكين بدهد؟ هر جا مى بينيم و مى شنويم زوج رفته دادخواست عدم تمكين داده نه زوجه؟ ولى گاهى و شايد بسيار پيش مى آيد كه زوجين هيچكدام حاضر به طلاق نيستند و هر دو از وضعيت مالى بسيار خوبى برخوردارند و زوجه مى گويد احتياجى به پول نفقه و مهريه ندارد و زندگى با زوج برايش مهم است و زوج هم براحتى مى گويد حق و حقوقت را كامل مى دهم و زوج برخلاف زوجه تمكين خاص نمى كند و در زندگى مسئوليت پذير نيست پس تكليف زوجه چه مى شود؟ قبول دارم تمكين عام از وظايف مختص زوجه هست كه انجام مى دهد ولى تمكين خاص كه وظايف دو جانبه و امرى دو سويه و امرى كاملا خصوصى دو طرفه مى باشد زوج كوتاهى مى كند تكليف چيست؟ حتى دين شرع مقدس اسلام نيز تمكين خاص از وظايف دو طرفه است را تأئيد نموده است اما چرا قانون اسلامى ايران آن را هنوز به رسميت نشناخته و فقط از وظايف زوجه دانسته؟ يك زنى كه تمكين خاص داشته چه فرقى با يك مرد خواهد داشت؟ مگر خداوند غريزه ى جنسى بطور خدادادى را در وجود همه ى بشر از بدو تولد تا سنين فرتوت قرار نداده است تا از رابطه حلال ازدواج به تكامل برسند؟ مگر در قانون اسلامى ايران چيزى عنوان سوء معاشرت مرد و نشوز مرد و مرد خاطى و نافرمان و مستهجن نداريم؟ با اين توصيفات چرا قانون اسلامى ايران آن را هنوز در قانون اسلامى ايران به رسميت نشناخته؟ در اين موارد، تكليف زوجه چه مى شود؟

پاسخ ها :

وحید سلیمی

وحید سلیمی :

اگرچه مانعی برای طرح عوی الزام به تمکین علیه مرد ناشز به دلیل نشوز و عدم تمکین خاص و انجام وظایف زناشویی وجود ندارد، اما متاسفانه دیوان عالی کشور در آرای خود دعوی الزام به تمکین علیه مردان را مسموع نمی داند. در هر حال دعوی الزام به تمکین خاص مردان علیه زنان هم اگرچه قابل طرح است اما چندان تأثیری در تمکین خاص زنان ندارد چون تمکین خاص جزء روابط خصوصی زن و مرد است و ضمانت اجرایی وجود ندارد. بنابراین حتی اگر طرح دعوی هم می کردید و مرد ملزم به تمکین می شد باز هم ضمانت اجرایی نداشت. در موارد خاصی مثل شما توصیه جدی این است که حتما به یک مشاور خانواده یا روانشناس مراجعه کنید. اگر با یک مشاور به نتیجه نرسیدید حتما به مشاورهای دیگر نیز مراجعه نمایید.

پرسشگر :

آقاي استاد سليمي خيلي ممنون از جوابتون ولى مشاوره و روانشناس چرا؟ پس اگر اينطور باشه اثبات تمكين خاص از سوى زوجه در روابط زناشويى نيز امرى كاملا خصوصيه پس قضات محترم چطور قضاوت كرده و سپس رأى صادر مى نمايند؟پس خواهشى كه دارم اين حرفو نزنيد من شوهرم را دوست دارم كه اين سئوالو پرسيدم و نيازى به راهنما و مشاوره ندارم و زن مثل لباس نيست كه امروز ازش استفاده ببرند و فردا بگن نميخوام تنها يك زن است كه حرف زن ديگر را كاملا درك ميكند چرا كه در دنيا بقدرى مرد دانشمند و محقق و عالى رتبه داشتيم اما متأسفانه اكثر آنها كارشون به طلاق كشيده شد،پس مراجعه ى بنده به روانشناس لزومى ندارد،عيب از جاى ديگه ست

یک وکیل

سلام" در فرض سؤال تمکینی که محاکم زوجه را الزام به اجرای آن می نمایند علی الظاهر قائم به تمکین عام (اطاعت شرعی زوجه از زوج و عدم جواز زوجه در ترک منزل بدون اذن زوج حکایت دارد) وگرنه از لحاظ ظاهری امکان الزام زوجه به تمکین خاص از شوهرش وجود نداشته و اثبات وقوع این امر زناشویی خصوصی و محرمانه نیز صرفاً از طریق آزمایشات پزشکی قانونی میسر است و لاغیر . مضافاً بر اینکه به نظر می رسد خالق متعال آناتومی و فیزیولوژی و قوای جنسی زنانه را به گونه ای آفریده که حالت ثانویه داشته باشد و اگر غیر این می بود می بایست تاکنون شاهد این می بودیم زنان به خواستگاری مردان می شتافتند !!! از جنبه شرعی زوج نبایستی بیش از 4 ماه همخوابگی با زوجه خود را ترک نماید و حق همخوابگی حداقل هر 4 ماه یکبار حق زوجه است و می تواند این حق شرعی را از شوهرش مطالبه نماید در غیر اینصورت زن درصورت اثبات می تواند از باب عسر و حرج از حاکم شرع تقاضای طلاق نماید . پس نتیجه می گیریم دین برای همه امور بشری راه حل عادلانه دارد ولی گاهی اوقات بشر از این امور غافل است و یا به دلایل مختلف که از حوصله این بحث خارج است متأسفانه به اجرای آن تن نمی دهد .