مشاوره حقوقی رایگان - رای عدم تمکین

متاسفانه بعد گذشت 2 سال در دوران عقد به علت دخالت های خانوادگی و پایین بودم سن همسرم (20) سال و عدم تصمیم گیری از طرف ایشان با دخالت های یک جانبه خانواده همسر از دیدار ایشان ممانعت نمودن و علیرغم وساطت خانواده اینجانب به دلایل مختلف حاضر به صلح و آشتی نشدن حال با گذشت 3 سال از این موضوع و ارسال اظهارنامه جهت تمکین و حتی در شرایطی ارسال اظهارنامه و دعوت ایشان به طلاق توافقی اما حاضر به صلح نشدن و با بلاتکلیف گذاشتن وضعیت همسرم و من باعث کدورت بیشتر شدند.
لذا با توجه دادخواست الزام به تمکین و درخواست قاضی پرونده جهت مراجعه به روانشناس خانواده جهت بررسی جوانب 2 طرف و اعلام نتایج اما متاسفانه از حضور در جلسات دادگاه و مشاوره خودداری نمودند و با توجه به این که اینجانب واقعا تمایل به زندگی و عدم طلاق هستم نسبت به پیگیری پرونده امتناع نمودم.
به تازگی متوجه شدم که همسرم درخواست نفقه و مهریه داده و با توجه که ایشان تمکین خاص و عام در مدت این 3 سال نداشته و اما عدم دریافت رای دادگاه بدوی در خصوص الزام به تمکین از طرف اینجانب باعث ایجاد مشکل در این مورد شده است لذا با توجه به مسندات و اظهارنامه های ارسالی و عدم حضور ایشان در جلسات مشاوره آیا میتوان استناد کرد و نسبت به دریافت رای عدم تمکین اقدام کرد؟

پاسخ ها :

سکینه چهره خند

سرکار خانم سکینه چهره خند :

سلام و عرض ادب

با توجه به رویه قضایی غالب شعب دادگاه های خانواده؛ زن در دوران عقد نیز مستحق نفقه است و از طرفی با توجه به اینکه شما در دوران عقد بسر میبرید و مراسم عروسی برگزار نشده و زندگی مشترک خود را در منزل مشترک آغاز نکرده اید و به اذعان جنابعالی، زوجه تا بحال تمکین خاص به شما نداشته است؛ رأی الزام به تمکین علیه زوجه برای اسقاط نفقه، فقط درصورتی به نفع شما صادر خواهد شد که:

اولاً: زوجه شما به استناد دوشیزگی یا عدم تمکین خاص در طول مدّت عقد ازدواج، به (حق حبس) استناد نکند.

چون زنی که حتی یکبار نیز در طول مدّت عقد ازدواج با همسر خود، از وی تمکین خاص نکرده باشد (چه باکره باشد و چه نباشد)، می تواند از حق حبس شرعی و قانونی خود استفاده کرده و در دادگاه اعلام کند که تا زمانی که مهریه ایشان بطور کامل پرداخت نشود؛ حاضر به تمکین از شوهر نیست و دراینصورت، دادگاه با درخواست الزام به تمکین از طرف شوهر موافقت نمی کند.

ثانیاً: شما موجبات برگزاری مراسم مختصر و ساده ای برای عروسی را فراهم کرده و یک منزل مشترک متناسب با شئونات زوجه خود نیز تهیه یا اجاره نموده باشید و وسایل ابتدایی شروع به زندگی نظیر فرش و یخچال و تلویزیون و گاز و ظروف پخت و پز و سایر ملزومات خیلی ضروری برای شروع زندگی را نیز تهیه و در منزل مزبور چیدمان نموده باشید و بعد با اظهارنامه به همسر خود اطلاع داده باشید که آماده برگزاری مراسم عروسی هستید لکن ایشان از برگزاری مراسم و تمکین در منزل مشترک آماده شده توسط شما استنکاف ورزیده باشد.

پس درصورتی که هیچ اقدامی از طرف شما برای برگزاری مراسم و تهیه منزل مشترک و لوازم ضروری شروع زندگی صورت نگرفته باشد و در مراحل رسیدگی به دادخواست تمکین، وجود منزل و وسایل مزبور برای شروع زندگی توسط کارشناس دادگستری تایید نشود، دادگاه عدم تمکین (نشوز) زوجه شما را احراز نخواهد کرد که به آن واسطه جنابعالی بتوانید از پرداخت نفقه، معاف گردید.

پوریا مجیدیانی

جناب آقای پوریا مجیدیانی:

ایشان اگر تا کنون تمکین نکرده است می تواند از حق حبس استفاده نماید

فاطمه اسپرهم

سرکار خانم فاطمه اسپرهم :

اگر هنوز باکره هستیداز حق حبس استفاده کنید

فائزه درگاهی

فائزه درگاهی :

عدم حضور ایشان در جلسات دادگاه، مانع صدور رای عدم تمکین نیست. شما حتما پیگیر پرونده تمکین باشید.