مشاوره حقوقی رایگان - روشن شدن وضعیت

با عرض سلام حضور کارشناسان محترم قضایی بنده یک قطعه زمین به مساحت سیصد متر مربع را در تاریخ 1396/09/04 را از اقای س در بنگاه مطابق با یک فقره مبایعه نامه به مبلغ 120 میلیون تومان خریداری کردم در تاریخ 1397/05/15 فروشنده در پشت برگه مبایعه نامه در حضور شخص بنگاه دار نوشته بنده تمام مبلغ 120 میلیون تومان را از بنده دریافت کرده و در تاریخ 1397/05/20 در محضر حاضر میشود و سند را امضا میکند و انرا امضا و اثر انگشت نموده و بنده از ایشان بابت انتقال سند دو فقره سفته به مبلغ 120میلیون تومان گرفتم اما در سفته ها چیزی به عنوان اینکه این سفته ها به عنوان ضمانت انتقال سند است ذکر نشده و اقای س این سفته ها را اثر انگشت و امضا کرده است بنده همین زمین را با همین مشخصات در همان تاریخ 1396/09/04 به صورت مبایعه نامه به همسرم به عنوان مهریه واگذار نمودم و صیغه طلاق بین ما جاری شده است همسر سابقم از من به عنوان الزام به تنظیم سند رسمی ملک و ایفای تعهد مالی و اثبات عقد بیع شکایت کرده است جلسه رسیدگی برگزار شده است و قاضی قرار کارشناسی صادر کرده و کارشناس منتخب در اجرای قرار کارشناسی به دادگاه چنین بیان کرده است (ریاست محترم شعبه دوم حقوقی دادگستری شهرستان اسفراین با سلام و احترام در اجرای قرار کارشناسی کلاسه پرونده ... ان شعبه محترم در خصوص دادخواست خانم ف.م به طرفیت اقای م.ر این جانب ع.ق به عنوان کارشناس رسمی دادگستری منتخب ان شعبه محترم در معیت طرفین دعوا از محل وقوع ملک بازدید گردید پس از مطالعه پرونده قضایی و پرونده های ثبتی مرتبط و بررسی اسناد و مدارک ابرازی طرفین دعوی و در اجرای دستور و خواسته مقام محترم قضایی مراتب به شرح ذیل جهت استحضار تقدیم می گردد : الف مستندات خواهان ( خانم ف.م ) برابر یک فقره مبایعه نامه عادی مورخ 1396/09/04 فروشنده اقای م.ر یک قطعه زمین خالصه به مساحت سیصد متر مربع به طور قطعی به خریدار خانم ف.م واگذار نموده است قولنامه فاقد حدود اربعه و نشانی یا ادرس ملک می باشد در مبایعه نامه مذکور فروشنده متعهد گردید که ظرف مدت مقرر در مبایعه نامه مذکور انتقال مالکیت رسمی ملک مورد معامله را به نام خریدار در یکی از دفاتر اسناد رسمی انجام دهد به مستندات خوانده برابر یک فقره مبایعه نامه عادی مورخه 1396/09/04 فروشنده اقای ب.س یک قطعه زمین خالصه به مساحت سیصد متر مربع به طور قطعی به خریدار اقای م.ر واگذار نموده است قولنامه فاقد حدود اربعه می باشد و نشانی ادرس ملک خیابان ..................... قید شده است نظریه کارشناسی : با عنایت به پیاده سازی و تطبیق مبایعه نامه های ابرازی طرفین دعوی در محل و با استماع اظهارات طرفین دعوی و مجاورین به شرح ذیل جهت استحضار تقدیم می گردد : 1- به رغم اینکه مبایعه نامه های عادی طرفین دعوی فاقد حدود اربعه می باشد و فقط در یکی از مبایعه نامه ها ادرس ملک مورد اشاره قرار گرفته لیکن خواهان و خوانده با حضور در ملک مورد ترافق به اتفاق حدود اربعه ملک را در محل مشخص نمودند و با تطبیق ملک مورد ترافع با ادرس مندرج در یکی از مبایعه نامه های عادی ابرازی کاملا مورد احراز قرار گرفت و در طبیعت مشخص گردید ملک مورد ترافع با مبایعه نامه های ابرازی طرفین دعوی مطابقت دارد 2_ بنا به اظهار خوانده اقای م.ر وی در ملک مورد دعوی مالکیت رسمی و ثبتی ندارد بلکه مالکیت عادی داشته که بر طبق مبایعه نامه عادی مذکور به طور قطعی به خواهان ف.م منتقل نموده است و خواهان نیز مدرکی مبنی بر مالکیت رسمی خوانده بر ملک مورد دعوی قادر به ارائه نمی باشد 3- با توجه به مراتب فوق به نظر می رسد که خوانده اقای م.ر در ملک مورد ترافع مالکیت رسمی و ثبتی ندارد و قادر به معرفی شماره پلاک ثبتی نمی باشد مراتب به پیوست یک برگ کروکی ملک مورد ترافع جهت استحضار تقدیم می گردد ) (نظریه تکمیلی : ریاست محترم شعبه دوم حقوقی دادگستری اسفراین با سلام و احترام در اجرای قرار کارشناسی کلاسه پرونده شماره 970818 ان شعبه محترم در خصوص دادخواست خانم ف.م به طرفیت اقای م.ر در خصوص ارائه نظریه تکمیلی در مورد تعیین شماره پلاک ثبتی برای ملک مورد ترافع اولا با بررسی به عمل امده و بر طبق اظهار خوانده اقای م.ر وی در ملک مورد ترافع مالکیت ثبتی و رسمی ندارد و قادر به ارائه مدرک و سابقه ثبتی از ملک مذکور نمی باشد دوم اینکه تا زمانی که خواهان یا خوانده مدرکی ثبتی از خود ملک مورد اختلاف ارائه ننماید یا جهت کشف شماره فرعی پلاک ثبتی ملک مورد ترافع سند مجاورین ان را ارائه ننماید شماره پلاک دقیق ثبتی و رسمی ملک مورد ترافع حتی با حضور و مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک محل مشخص نمی گردد لذا با و جود شرایط مذکور اظهار نظر قطعی در مورد شماره پلاک ثبتی مورد ترافع و تعیین ان امکان پذیر نمی باشد و کلیه مفاد نظریه قبلی مجددا مورد تایید است مراتب جهت استحضار تقدیم می گردد ) ( حکم دادگاه : در خصوص دادخواست خانم ف.م فرزند ب به طرفیت اقای م.ر فرزند م به خواسته الف اثبات وقوع بیع نسبت به یک فقره زمین به مساحت سیصد متر مربع به الزام به ایفای تعهد مبنی بر پرداخت کلیه هزینه های انتقال سند اعم از دارایی و شهرداری طبق تعهد وی در مبایعه نامه ج الزام به تنظیم سند رسمی ملک تقدیم این دادگاه بوده است طرفین در جلسه دادرسی مورخه 1398/05/07 حاضر و با خوانده دعوی سازش نمود و خواهان اعلام داشت تمای خواسته های خود را مسترد می نماید لذا دادگاه مستندا به بند ب ماده 107 قانون ایین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد دعوی خواهان صادر اعلام می دارد و در ادامه دادگاه طرفین را به صلح و سازش دعوت نموده که بدین نحو سازش نمودند خواهان بیان داشت با توجه به اینکه ملک اختلافی به مساحت سیصد متر مربع فاقد سند رسمی است از طریق اداره ثبت سند دریافت می نماید و تمامی هزینه های ان را پرداخت می کند که خوانده می بایست تمامی هزینه های دریافت سند را به وی پرداخت کند که خوانده اقای م.ر قبول نمود و حاضر شد تمامی هزینه های دریافت سند توسط خانم م را پرداخت نماید و حق هیچ گونه اعتراضی نداشته باشد لذا دادگاه با توجه به توافق انجام شده گزارش اصلاحی به استناد ماده 184 قانون ایین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی به شرح توافق انجام شده گزارش اصلاحی صادر و اعلام می دارد حکم صادره نسبت به طرفین و قائم مقام قانونی انان نافذ و معتبر بوده و همانند احکام دادگا ها به موقع به اجرا گذاشته میشود) با توجه به اینکه بنده در دادگاه حاضر شدم تمامی هزینه های دریافت سند توسط خانم م را پرداخت کنم و حق اعتراضی هم نداشته باشم ایا بنده میتوانم با توجه به مبایعه نامه تنظیمی بین بنده و اقای س و گزارش اصلاحی صادره از سوی شعبه دوم حقوقی و سفته های فی مابین بنده و اقای س و نظریه کارشناسی موجود استناد نمایم و دادخواستی به جهت پرداخت هزینه های سند توسط اقای س بدهم لطفا راهنمایی کنید چه نوع دادخواستی با چه مشخصاتی باید به دادگاه تقدیم شود. ممنونم

پاسخ ها :

طاهر  جاويداني

جناب آقای طاهر جاويداني :

باسلام.اولا,با استرداد دعوی توسط خواهان,دادگاه صلاحیت رسیدگی به سازش را نداشته است چون موضوع دعوا زایل شده بودواین سازش اثرحقوقی ندارد.ثانیا,سفته فروشنده اولی بابت انتقال سندرسمی بوده که وجودخارجی نداشته لذا شرط انتقال سندرسمی و وجه التزام درنظرگرفته شده باطل است.لذا فروشنده اولی مسولیتی درخصوص اخذسندرسمی وهزینهای آن ندارد.