مشاوره حقوقی رایگان - مطالبه خسارت تاخیر در انجام تعهد

با سلام و تشکر از زحمات گرانقدر شما ...مستاجر قبل از تخلیه و تحویل ملک به موجر، مبلغ قرض الحسنه قرارداد را از موجر مطالبه میکند ولی موجر حاضر به پرداخت نمیشود مستاجر از موجر میخواهد بابت مبلغ مذکور به وی چک بدهد تا بتواند خانه ای برای خود اجاره کند موجر قبول میکند ولی با این شرط که مستاجرحداکثر تا تاریخ سررسید چک، ملک را تخلیه و به موجر تحویل دهد مستاجر قبول میکند موجر چک را صادر میکند و به مستاجر تحویل میدهد و همزمان هم یک فقره چک به عنوان وجه التزام از مستاجر دریافت میکند و قرار بر این میشود که اگر مستاجر به هر دلیل ملک را در تاریخ سررسید چک تخلیه و به موجر تسلیم نکرد موجر حق دارد وجه چک وجه التزام را از مستاجر مطالبه کند و مستاجر حق هیچ گونه اعتراضی نخواهد داشت، تمام موارد فوق در دو نسخه صورت جلسه میشود. یک روز مانده به تاریخ سررسیدچک ، موجر جهت تحویل ملک خود به مستاجر مراجعه میکند ولی مستاجر امتناع میکند و بر خلاف توافق و مفاد صورت جلسه حاضر به تحویل ملک به موجر نمیشود و تحویل ملک را به پاس شدن چک موجر منوط میکند. موجر وجه چک را کارسازی نمیکند مستاجر چک موجر را برگشت میزند و اظهارنامه ای برای موجر ارسال میکند و بدون اینکه زمان و مکانی برای تحویل در اظهارنامه خود مشخص کرده باشد، به دروغ مدعی میشود که قصد تحویل ملک به وی را داشته ولی به علت امتناع ایشان قادر به تحویل نشده است موجر اظهارنامه ای در پاسخ به اظهارنامه مستاجر برای وی ارسال میکند و ضمن رد اظهارات او آمادگی کامل خود برای تحویل گرفتن ملک را به وی اعلام میکند مستاجر اقدام به تامین دلیل میکند و تخلیه ملک را توسط کارشناس گواهی میکند ولی کلید ملک را به شورا تحویل نمیدهد و دعوای مطالبه وجه چک به طرفیت موجر مطرح میکند سوال
1-با توجه به مطالب فوق و با توجه به اینکه مستاجر مبلغ قرض الحسنه قرارداد را با چک دریافت نموده است، آیا این موضوع باعث از بین رفتن حق حبس مستاجر نمیشود؟ آیا مستاجر میتواند همچنان ادعای حق حبس مطرح کند و از تحویل ملک به موجر امتناع نماید و تحویل ملک به موجر را به پاس شدن چک موجر منوط کند؟
2-آیا موجر میتواند در تقابل با دعوای مطروحه از جانب مستاجر، دعوای تخلیه ید و مطالبه اجرت المثل و وجه التزام مطرح کند؟و آیا چنین دعوایی تقابل محسوب میشود؟
3- آیا خسارت ناشی از تاخیر در انجام تعهد با خسارت ناشی از عدم انجام تعهد در قرارداد اجاره با یکدیگر قابل جمع و قابل مطالبه است؟
مستاجر از یک طرف در قرارداد اجاره به ازای هر روز تاخیر در تحویل ملک(تاخیر در انجام تعهد) ، ملزم به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف به صورت روزانه با مبلغ مشخص در حق موجر شده است و از طرف دیگر بابت عدم انجام تعهد ملزم به پرداخت مبلغ مشخصی به صورت چک به عنوان وجه التزام قید شده در صورت جلسه در حق موجر شده است، با این وضعیت و با توجه به اینکه دو نوع خسارت برای مستاجر در نظر گرفته شده است (تاخیر انجام تعهد و عدم انجام تعهد) و با فرض تخلف مستاجر در هر دو مورد، آیا موجر حق دارد هر دو خسارت را از مستاجر مطالبه کند؟ در صورت منفی بودن پاسخ موجر کدامیک را میتواند از مستاجر مطالبه کند؟ با سپاس

پاسخ ها :

سیدمسعود حیدری

جناب آقای سیدمسعود حیدری :

سلام باید خسارات کارشناسی بشود
و پول ودیعه مستاجر هم پرداخت شود
و تهاتر بشود

مجتبی عاشوری

جناب آقای مجتبی عاشوری :

با درود
پرسشگر ارجمند
مطالب ارسالی شما را مطالعه کردم موضوع نیازمند بررسی بیشتر است و گفتگوی طرفینی را می‌طلبد...

حسین شاپوری

جناب آقای حسین شاپوری :

سلام
جهت ارائه اظهارنظر دقیق حقوقی بایستی مدارک مرتبط تحت بررسی قرار گیرند.