مشاوره حقوقی رایگان - خيار تاخير ثمن معامله

با سلام و احترام
اينجانب يك آپارتمان رو در تاريخ ٩٧/٧/٧ از يه فروشنده فضول كه سازنده كل آپارتمانهاي مالك بوده بصورت قولنامه دستي خريدم. كل مبلغ معامله ٣٦٢ تومن تعيين شد كه ١٥٢ تومن رو نقدي دادم و بابت بقيه ثمن دو تا چك يكي ٥٠ ميليوني واسه ٩٧/٧/٢٣ و يكي ديگه ١٦٠ تومن واسه ٩٨/٢/١٠ به فروشنده فضول دادم و كل ثمن تسويه شد و خونه رو تحويل گرفتم. يكي از شرط هاي قولنامه اين بود كه چك آخر همزمان با تنظيم سند و همچنين يه بند توي قولنامه بود كه اگه هركدام از چك ها پاس نشه معامله فسخ و همه پولهاي پرداختي بعنوان ضرر و زيان كم ميشه. فروشنده فضول يك ماه و نيم بعد يعني تاريخ ٩٧/٨/٢٤ يه توافقنامه اي با مالك امضا ميكنه كه يكي از بند هاي اون توافقنامه بين مالك و فضول راجع به فروش آپارتمان به من بوده كه ٢٠٠ ميليون به مالك ميده و ١٦٠ تومن ديگه موقع تنظيم سند كه همزمان با پاس شدن چك آخر من بود. تا سررسيد چك آخر مالك و فضول با هم به اختلاف ميخورن و تاريخ چك آخر مالك و فضول و من هر سه تا رفتيم دفترخونه و فضول چك آخر منو پاس كرد و به نام مالك چك بانكي گرفت و مالك توي دفترخونه گفت من ٢٦٠ تومن از پولمو نگرفتم. و حاضر نشد چك بانكي ١٦٠ تومني رو از فضول بگيره و سند رو به نامم نزد. كارمون به دادگاه كشيد و من دعوي الزام به سند دادم مالك دعوي تقابل تتمه ثمن معامله به مقدار ٢٦٠ تومن رو از من و فضول كرد و دادگاه بدوي عقد بيع رو صحيح اعلام كرد و مالك رو ملزم به سند كرد و دعوي تقابل مالك نسبت به من رو رد كرد. مالك اعتراض زد و توي دادگاه تجديد نظر راي عوض شد. بيع رو صحيح اعلام كرد ولي دعوي تقابل رو رد نكرد منو محكوم كرد كه ١٦٠ ميليون چك آخري رو كه فضول پاس كرد رو دوباره به مالك بدم و دادگاه بدوي رو به بررسي ١٠٠ تومن مكلف كرد. سوال اول من اينه ميتونم ١٦٠ تومني كه بعنوان تتمه ثمن من بايد بدم رو اعسار بدم؟ سوال دوم اينكه مالك ميگه بخاطر خيار تاخير ميخواد معامله رو فسخ كنه يه اظهارنامه داده با توجه به اينكه من دادخواست اعسار دادم نشان از عجز در پرداخت هست و معامله بنا به ماده ٣٩٤ و ٣٩٥ فسخ هست و ميكه بخاطر خيار تاخير معامله فسخ هست. سوالم اينه مالك ميتونه اين ادعا رو بكنه و بنا به خيار تاخير معامله رو فسخ كنه؟ در ضمن توي قولنامه هيچ بندي براي فسخ نداريم و فقط اگه چك ها پاس نميشد معامله فسخ بود كه من همه چك ها رو پاس كردم ولي بازم منو محكوم كردن كه بار دوم ١٦٠ تومنه رو بدم

پاسخ ها :

علي جابري مطلق دوركي

علي جابري مطلق دوركي :

باسلام
موضوع تخصصی هست و نیاز به رویت مدارک وجود داره تا جواب صحیح و درستی داده بشه ولی در کل چون سند به نامتون منتقل شده میتوان گفت فروشنده و مالک بصورت ضمنی حق فسخ رو رد کردن و انتقال سند رسمی هم صورت گرفته و ......
در مورد اعسار هم بله شما میتوانید تقاضای اعسار از محکوم به به دادگاه ارایه بدید