مشاوره حقوقی رایگان - حفظ و حراست از کارگاه

با سلام.
احتراما به استحضار می رساند یک شرکت پیمانکاری که مجری طرح خط انتقال و شبکه توزیع آب ( کشاورزی ) به مساحت 3000 هکتار می باشد و محدوده تجهیز کارگاه مشخص و ابلاغ شده دارد. پس از اجرای شبکه که حدود 20 کیلومتر خط انتقال به قطر 1800 میلیمتر و 150 کیلومتر لوله پلی اتیلن از اقطار 630 تا 110 میلیمتر و همچنین نصب 1267 عدد حوضچه انشعاب بتنی و 67 عدد حوضچه خط اصلی به همراه شیر آلات و متعلقات مربوطه در مساحت یاد شده و چندین بار مورد سرقت و ایراد خسارت واقع گردیده است.
حال آن که پیمانکار در حال رفع نواقصات به منظور تحویل موقت پروژه بوده و کارفرما چندین بار از کل طرح بهره برداری نموده است.
با توجه به گستردگی طرح، تعدد منصوبات و فواصل زیاد نگهبانی از مستحدثات علاوه بر غیر ممکن بودن، توجیه اقتصادی نیز ندارد.
گفتنی است تمامی حوضچه ها درون مزارع نصب شده و بهره بردار هر حوضچه توسط کارفرما مشخص گردیده است.
لذا با توجه به سرقت های متعدد، پیمانکار طی مکاتبات مکرر موضوع سرقت را به اطلاع مهندس مشاور و دستگاه نظارت رسانده است و هر بار در جوابیه مکتوب به ماده 21 شرایط عمومی پیمان و حفظ و حراست تا زمان تحویل موقت اشاره گردیده و پیمانکار را مکلف به حراست دانسته اند.
ابهام پیش آمده برا این پیمانکار از این قرار است :
1- در ماده 21 عنوان شده است: پيمانكار از روز تحويل كارگاه تا روز تحويل موقت عمليات موضوع پيمان، مسئول حفظ و نگه داري كار هاي انجام شده، مصالح، ماشين آلات و ابزار، زمينه ها راه ها، تاسيسات و بناهايي مي باشد كه زير نظر و مراقبت او قرار دارد. به همين منظور، اقدامات لازم را براي نگهداري و حفاظت آن ها در داخل كارگاه در مقابل عوامل جوي و طغيان آب رودخانه ها و سرقت و حريق و مانند اين ها به عمل مي آورد.
در جمله زیر نظر و مراقبت او قرار دارد و عنوان کردن حفاظت آن ها در داخل كارگاه منظور از زیر نظر قرار داشتن و داخل کارگاه چیست؟
آیا با توجه به وسعت پروژه پیمانکار می تواند مدعی باشد که عملا زیر نظر داشتن و مراقبت از کار امکان پذیر نبوده و یا بخشی از کار که عملا نمی تواند زیر نظر و مراقبت او باشد از حراست او خارج است؟
یا میتوان کل بند مورد اشاره را به همان محدوده تجهیز کارگاه تفسیر نمود؟
2- با توجه به این که در بند ب همان ماده عنوان شده است : ب) پيمانكار در چارچوب مقررات و دستورالعمل هاي حفاظت فني و بهداشت كار، مسئول خسارت هاي وارد شده به شخص ثالث در محوطه كارگاه است و در هر حال، كارفرما در اين مورد هيچ نوع مسئوليتي بر عهده ندارد .
آیا در خصوص این بند نیز منظور از محوطه کارگاه، محوطه زمین تجهیز کارگاه بوده و یا کل مساحت طرح (3000 هکتار) مورد نظر می باشد؟ که اگر کل مساحت طرح مورد نظر باشد، به این معنی است که هر اتفاق و حادثه ای در مساحت 3000 هکتاری برای هرشخص ثالثی رخ دهد، مسئولیت آن با پیمانکار است و این منطقی و عقلانی نمی باشد.
ضمن تشکر و قدردانی خواهشمند است نسبت به راهنمایی و ارائه راه کار اقدام مقتضی را مبذول فرمائید.

پاسخ ها :

حسین آریامتین

حسین آریامتین :

استان :

اگر همه مساحت مطروحه در دست احداث باشد به معنی کارگاه بودن همه مساحت است ولی اگر کار فاز بندی شده و هنوز بخشهایی از آن تجهیز نشده مشمول مقررات این ماده نمیشود در هر صورت کارفرما تا زمان تحویل کار مسئول اتفاقات احتمالی حتی در مساحتی که مطرح شده ، اتفاقا من پرونده ای در این رابطه داشته ام و رویه قضایی در این باره همین است که عرض شد