مشاوره حقوقی رایگان - صلح نامه

سلام. پدر و مادر بنده چندسال قبل بنا به دلایلی تصمیم گرفتن سهم الارث فرزندانشون رو تا زنده هستند بهشون بدن. 3دانگ از خانه بنام پدرم و سه دانگ بنام مادرم بود، طبق صلح نامه ای این ملک بنام ما بچه ها شد به شرط عدم حیات و تا زمانی که پدر و مادرمون زنده باشن ما حقی نسبت به خرید و فروش و... نداریم . 5سال قبل پدرم فوت کرد و همه ما نسبت به اونچه که تو صلح نامه بهمون رسیده بود به صورت نصف مالک قطعی شدیم یعنی مثلا بنده 2دانگ بنامم بود یک دانگش قطعی شد چون پدرم فوت کرد، بقیه هم به همین ترتیب. الان بنا به دلایلی مادرم میخاد اختیار و مالکیت 3دانگ خودش که بین ما تقسیم شده رو پس بگیره و کلا به برادر بزرگترمون واگذار کنه که بعد فوت مادرم اون هرکار خواست بکنه. حالا سوال من اینه که آیا برادر و مادرم بدون اطلاع و رضایت ما میتونن برن یه همچین کاری بکنن ویانه؟

پاسخ ها :

علي جابري مطلق دوركي

علي جابري مطلق دوركي :

باسلام
صلح را فقط در صورتی میتوان فسخ نمود که صلح کننده حق فسخ را در آن شرط یا پش بینی کرده باشد و ویا با اراده دوطرفه و اقاله . پس اگر در صلح نامه شرط فسخ وجود نداشته باشد نمیتواند آنرا فسخ نمایند . پس به استناد ماده 760 قانون مدنی ، صلح عقد لازم است اگرچه در مقام عقود جائزه واقع شده باشد وبرهم نمی خورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله . بنابر این اگر کسی تمام دارایی یا قسمتی از آنرا به به دیگری صلح محاباتی نموده باشد وضمنا برای خود به این طور ( در صورت حاجت به لفظه ولسانه ) حق فسخ آنرا مقرر داشته باشد ، به معنای اینست که مصالح حق فسخ را برای شخص خود قرار داده است که باید اعمال آن به لفظ باشد وبه غیر لفظ واقع نمی شود . بنابر این در قراردادصلح تنظیمی به دو طریق می توان آنرا فسخ نمود یکی قرار دادن شرط خیار فسخ و دیگری در صورت اقاله وتوافق دو طرف در بهم زدن قرار داد است . در غیر اینصورت قابل فسخ نخواهد بود .