مشاوره حقوقی رایگان - تحویل مبیع

با سلام. دو ماه قبل قطعه زمینی از یکی از نزدیکان خود خریداری کردم چون طرف نیاز شدید داشت به قیمت یک سوم عرف محل خریدم با رضایت وی و فرزندانش ودر حضور شهود کتبا مبایعه نامه نوشتیم ثمن‌ معامله این جمله قید شد که به قیمت 50 ملیون تومن نقدا در حضور شهود ذیل با فروشنده مصالحه گردید و فروشنده هر گونه خیار ات را ولو غبن فاحش از خود ساقط کرده و حق فسخ هم ندارد و کاملا هوشیار و در کمال سلامت عقل .اینک فروشنده زیر حرفش زده و حاضر به تحویل زمین نیست. آیا میتوانم فروشنده را ملزم به تحویل مبیع با ارائه دادخواست کنم ؟آیا لازم به ارسال اظهارنامه است حتما؟آیا فروشنده می‌تواند خیار غبن افحش را اثبات کند در حالیکه دو ماه از مدت معامله سپری شده ؟با تشکر از وکلای عزیز و محترم

پاسخ ها :

سميه  احمدي

سرکار خانم سميه احمدي :

می تواند دادخواست فسخ به علت غبن افحش بدهد. مدت زیادی نگذشته است.

سکینه چهره خند

سرکار خانم سکینه چهره خند :

سلام و عرض ادب

خرید ملک به یک سوم قیمت روز عرفیه سوقیه آن، مصداق غبن افحش است که با اسقاط کافه خیارات ولو اسقاط غبن فاحش، ساقط نمیشود.

لذا اگر ایشان حین معامله کاملاً آگاه بوده باشند که ثمن معامله، یک سوم قیمت عرفی بازار است؛ پس به اراده آزادانه و آگاهانه خویش، معامله اضطراری کرده اند که نه باطل است و نه غیرنافذ و نمیتوانند به خیار غبن افحش استناد کنند.

لکن اگر ایشان حین معامله، آگاه بوده اند که قیمت خرید ملک توسط خریدار، پایینتر از قیمت روز عرفیه سوقیه ملک است لکن از این میزان تفاوت قیمت زیاد وغیرقابل اغماض آگاه نبوده اند و نمیدانستند که قیمت روز ملک ایشان، 3 برابر ثمن پیشنهادی خریدار است و پس از انعقاد عقد و به تازگی مطلّع شده اند؛ میتوانند به استناد خیار غبن افحش، معامله را فسخ نموده و مبیع را تحویل ننمایند.

لازم به ذکر است سوال شما تکراری ست و قبلاً نیز عیناً و تفصیلاً پاسخ داده شده است؛ چندبار پرسیدن یک سوال، تغییری در جواب قانونی آن ایجاد نمیکند و فقط اسباب مزاحمت بوده و موجبات اتلاف وقت متخصصین و کاستن از کیفیت پرسش و پاسخ های منتشره بواسطه تکراری شدن موضوعات را فراهم میکند.