مشاوره حقوقی رایگان - حقوقی

با سلام .. پدر بنده به دلیل ضمانت وام یک نفر، فیش حقوق بازنشستگی خود را به عنوان وثیقه در رهن بانک گذاشت. به دلیل عدم پرداخت اقساط توسط وام گیرنده یک چهارم حقوق پدر در زمان حیاتش توقیف شد و بعد از فوت وی عملیات اجرایی اداره ثبت با توقیف یک چهارم حقوق از مستمری بنده ادامه پیدا کرد ((از زمان فوت پدر تا کنون 70میلیون تومان از حقوق مستمری بنده طی 10سال کسر شده)). اقدام بانک جهت توقیف حقوق مستمری بگیر بابت دیون متوفی خلاف قانون بوده. زیرا: به صراحت تبصره ماده 83 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی و تبصره 1 ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی توقیف یکچهارم حقوق مستمری مشروط بر این است که بدهی مربوط به خود مستمری بگیر باشد نه شخص بازنشسته و نه کس دیگری. از طرف دیگر در موضوع معنونه قانونا دین متوفی به واسطه توقیف وثیقه باید از مال مورد وثیقه تادیه شود لذا با مداقه در اینکه مال مورد وثیقه حقوق بازنشستگی بوده و به دلیل اینکه بعد از فوت، حقوق بازنشستگی قطع میشود و وجود خارجی ندارد لذا در این مورد از متوفی مالی باقی نمی ماند که دین متوفی از این محل تادیه شود و ناچارا اجرای سند به دلیل فوت بازنشسته باید متوقف میشده که متاسفانه بانک اجرای سند را همچنان ادامه داده ولی اینبار با توقیف مال غیر ... به دلیل فوت بازنشسته فیش حقوقی به دلیل حذف فایل حقوق بازنشستگی صادر نمیشود تا در سررسیدهای اقساط وام مربوط به بعد از فوت بازنشسته مجددا به عنوان وثیقه در رهن بانک قرار گیرد بانک مذکور با اقدامی خلاف قانون به اموال دیگری نامرتبط با مال مورد وثیقه (یعنی حقوق مستمری بازمانده) رجوع نموده. حقوق مستمری بازمانده طبق قانون تامین اجتماعی بنابر شرایط خاص برقرار میشود که ارث نیست و ماهیتی جدا از ارث دارد و جزء اموال و ترکه متوفی محسوب نمیشود و در مورد موضوع ضمانت بازنشسته متوفی به عنوان مال مورد وثیقه نمیتوان آن را محسوب نمود که تا زمان تادیه کامل دین متوفی جایگزین حقوق بازنشستگی شود و در رهن بانک قرار گیرد ... حقوق مستمری جزء اموال شخص دیگری غیر از بازنشسته متوفی میباشد و مطابق قانون تامین اجتماعی برای امرار معاش بازماندگان در شرایط خاص به غیر از موضوعات ارث برقرار میشود .. بانک مربوطه میتواند طلب خود را از سایر اموال متوفی وصول نماید و یا چنانچه وام مذکور تحت حمایت بیمه میباشد بدین صورت خسارت خود را جبران نماید .. لذا با توجه به اقدام بانک و ادامه اجرای سند توسط اداره ثبت (توقیف کردن حقوق مستمری به عنوان وثیقه) بعد از فوت بازنشسته که وجاهت قانونی ندارد آیا توقیف عملیات اجرایی اداره ثبت امکان پذیر خواهد بود؟ و آیا میتوان در صورت متوقف کردن ادامه اجرای سند توسط اداره ثبت جهت استرداد مبلغ 70میلیون تومان به طرفیت بانک اقامه دعوی کرد و طلب خود را وصول نمود؟؟

پاسخ ها :

الهام عبدالهی

سرکار خانم الهام عبدالهی :

با عنایت به توضیحاتتان ابتدا باید دادخواست مطالبه علیه بانک به دادگاه صالح بدهید و پس از صدور و قطعیت رای دستور قضایی برا توقف عملیات اجرایی به ثبت داده میشود.