مشاوره حقوقی رایگان - خسارت ملکی

همسایه بغلی خانه اش را به سازنده فروخت و ایشان پنج واحد جنب واحدمان ساخت در طول ساختش و گودبرداری خانه بنده که ویلایی است از وسط شکاف برداشت هم دیوار و هم سقف. در یک خط موازی و بطول.. چندبار ازش خواستم تا رسیدگی کند اما با وعده های دروغین مرا منتظر گذاشت. تا اینکه همه واحدها را فروخت و رفت و همه سکنه حتی سریعا سند گرفتند .. الان که بارانها شروع شد از همان نقطه سقف شروع به شره کردن آب به درون خانه بنده شد .. به او زنگ زدم که مشکل ما بیا حل کن من دارم زیر ریزش آب ظرف میگذارم ولی او سرباز زد و گفت دیگر بمن ربطی ندارد..الان دستم بجایی بند نیست. حتی تلفنی مرا بلاک کرده..آدرسی هم از او ندارم و صاحبان ساختمان او را نمیشناسند.. من فقط شماره از او دارم..چکار کنم..ممنون میشم راهنمایی کنید

پاسخ ها :

دانیال گشتاسبی

جناب آقای دانیال گشتاسبی :

به طور قطع در صورت ایراد جرح و یا بروز حوادث منجر به فوت و هم چنین در فرض ورود خسارات مالی، مالک زمین و پیمانکاری که دست به چنین اقدامات غیر قانونی می زند و موجب تخریب و تجاوز به جان و مال مردم می شود، حسب مورد دارای مسئولیت کیفری و مدنی هستند. این اصل بنا به ماده 333 قانون مدنی مورد پذیرش قرار گرفته است . این نوع مسئولیت به سبب عدم انجام وظیفه و ترک اعمالی است که مالک می بایست در جهت حفظ اموال خود، انجام می داد ، محقق می شود. ناگفته نماند ممکن است عواملی از قبیل قوه قاهره مثل آتش سوزی ناشی از ساعقه و نفوذ آثار آن به مکان کارگاه ساختمانی و نتیجتاً خفگی برخی کارگران در حین خواب، دخالت شخص ثالث از قبیل اینکه پیمانکار جرثقیلی نوع غیر متناسب با |پروژه را انتخاب کرده باشد و در برخی موارد تقصیر خود زیان دیده مانند عدم استفاده از وسائل ایمنی حین کار، موجب رفع مسئولیت مالک بنا ناشی از خسارت وارده شوند.

حدود مسئولیت قانونی شهرداری ها
به طور کلی شهرداری محل که با صدور پروانه های خلاف مقررات شهرسازی زمینه وقوع برخی جرائم‌ را فراهم می آورند، باید پاسخگوی آثار کیفری و مدنی اقدامات خود باشند. و بر اساس قانون مسئولیت مدنی که مقرر می دارد "کارمندان دولت و شهرداری ها و مؤسسات وابسته به آن ها که به مناسبت انجام وظیفه عمداً یا در نتیجه بی احتیاطی، خساراتی را به اشخاص وارد نمایند"، باید شخصاً از عهده جبران خسارات وارده بر آیند.
به‎علاوه مأموران شهرداري وظیفه دارند بر ساختمان ها نظارت نمايند و هرگاه از موارد تخلف در پروانه بموقع جلوگيري نکنند يا در مورد صدور گواهي انطباق ساختمان با پروانه مرتکب تقصيري شوند طبق مقررات قانوني به تخلف آنان رسيدگي مي شود. از طرفی ديگر به موجب تبصره 2 ماده هفت مصوبه شوراي عالي اداري مورخ 1371/8/13 نظارت بر حسن جريان امور و کنترلهاي لازم در چارچوب مقررات به عهده شهرداري ها خواهد بود. در صورتي که عمل ارتکابي مهندسان ناظر و مأموران شهرداري واجد جنبه جزايي هم باشد، مطابق ماده 616 قانون مجازات اسلامي، قابل تعقيب خواهند بود. در خصوص تخلفات اداری مراجع انتظامی نظام مهندسی صالح به رسیدگی میباشند، لیکن در فرض تحقق جرم ضمن تعریف آن در مباحث پیشین به چگونگی رسیدگی مراجع کیفری اشاره شد.
البته در خصوص میزان مسئولیت‎های شهرداری ها مربوط به امور حاکمیتی با توضیح که قبلاً در این امور داده شد، به مانند نهاد های دولتی مسئولیتی متوجه آنان نمی باشد. لیکن در مورد كارمندان دولت و شهرداري ها و مؤسسات وابسته به آنها اگر به مناسبت انجام وظيفه عمداً يا در نتيجه بي احتياطي خساراتي به اشخاص وارد شود بر طبق قانون، شخصاً مسئول جبران خسارت وارده مي باشند.
نمونه بارز آن هنگام صدور پروانه های ساختمانی غیر مجاز است که اگر بدون رعایت مقررات شهرسازی صادر شود باید مسئول عواقب و عوارض آن شناخته می‎شوند. بطور مثال بعضی اوقات در رسانه ها شاهد وقوع حوادثی در خصوص خسارات وارده شامل کشته و مجروح شدن همسایگان مجاور برخی پروژه ها هستیم که مجّوز ساختمان بلند مرتبه ای در کنار ساختمان هایی ‌داده شده که بر اثر گودبرداری‌های غیر استاندارد رانش زمین را در پی داشته است.

مراحل طرح شکایت علیه شهرداری
ابتدا لازم به يادآوري مي باشد مطالبه خسارت از طريق دادگاه عمومي بعضاً مستلزم آن است که بدواً ديوان عدالت اداري احراز تخلف نمايد که آيا تصميمات، اقدامات نهادهاي دولتي و عمومي موجب تضييع حقوق يا سبب ورود خسارت مستقيم و بي‎واسطه به زيان ديده شده است يا خير.
بنابراين هم‎چنانکه در رأي وحدت رويه شماره 747 ديوانعالي کشور مورخ 94/12/25 اشاره شده نظر به اين‎که يکي از شرايط برقراري مسئوليت مدني وجود تقصير است لذا در اين‎گونه موارد به‎عنوان مقدمة صدور حکم به جبران خسارت بايد وجود تقصير و تخلف و ورود خسـارت احراز گردد و سپـس دادگاه ميزان خـسارت را بر اساس نظریه کارشناس تشخيص می‎دهد. همچنانکه ممکن است بر اثر تصمیم غیر کارشناسی اداره راه، ملکی در طرح عمرانی و راه سازی تشخیص داده شود و منجر به تخریب آن گردد. با این توصیف ذینفع باید از طریق دیوانعدالت ادرای وقوع تخلف را اثبات و سپس جهت جبران خسارت به نهاد مربوطه مراجعه نماید.

پيگيري انتظامی با مراجعه به شوراي انتظامي نظام مهندسي ساختمان
در فرايند اجراي عمليات ساختماني بر اساس بند 9 ماده 2 قانون نظام مهندسي و کنترل ساختمان مصوب 1374، مقررات ملي ساختمان، اصل حاکم بر تمامي روابط و فعاليت هاي تمام اشخاص حقيقي و حقوقي مرتبط با بخش ساختمان، رعايت آنها در طراحي، محاسبه، اجرا، بهره برداري و نگهداري ساختمان ها به منظور اطمينان از ايمني، بهداشت، بهره دهي مناسب، آسايش و صرفه اقتصادي است.
در این راستا بر اساس ماده 85 قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان مصوب 1374، وظيفه شورای انتظامي استان رسيدگي به شكايات و دعاوي اشخاص حقيقي و حقوقي درباره تخلفات حرفه يي، انضباطي و انتظامي مهندسان و كاردان هاي فني عضو نظام مهندسي يا دارندگان پروانه اشتغال است. بر همين مبنا، افرادی که بر گودبرداري غيراصولي زيان ديده اند، مي تواند با در دست داشتن مستندات لازم نسبت به مهندس ناظر ملك مجاور كه سبب تخريب شده است شكايت كنند.
در این ارتباط شورای مذکور موظف است موضوع را بررسي و مهندس ناظر را به جهت غفلت، اهمال، اشتباه يا تقصير و ...كه عملكردش منطبق با هركدام از بندهاي مشروح در ماده 91 قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان باشد، رأي مقتضی صادر كند. بديهي است شوراي انتظامي فقط در راستاي تخلف مهندس مربوطه موضوع را بررسي كرده و مجازات تعيين شده نيز صرفاً از باب تخلف انتظامی است که شامل اخطار و درج در پرونده تا تقليل و تنزل پروانه می شود. بنابراين تعيين ميزان خسارت وارده و چگونگی پرداخت آن، خارج از وظايف و اختيارات شوراي انتظامي بوده و همان طور كه فوقاً اشاره شد از طريق مراجع قضايي قابل پیگیری است. مانند اینکه با اثبات سوء نیت و تحقق عناصر جرم، واجد جنبه کیفری شود که متهم به مجازات نیز محکوم خواهد شد.
جرم تخریب عبارت است از "نابود کردن یا ایراد خسارت به مال غیر که این ورود خسارت یا نابودی می‌تواند به شیوه‌های مختلفی باشد از قبیل شکستن‌، خراب کردن‌، آتش زدن و..."
باید بدانیم؛ این جرم از جرایم عمدی به حساب می‌آید و مرتکب باید با رفتار ارادی مبادرت به ارتکاب جرم کرده باشد.
البته شرط دیگری نیز نیاز است به این قرار که مرتکب باید قصد مجرمانه داشته باشد و در کنار این قصد، باید بداند که این مال متعلق به دولت و مردم است و به این ترتیب است که جرم محقق می‌شود. بدیهی است در صورت فقدان قصد مجرمانه، فاعل آن دارای مسئولیت مدنی بوده و می بایستی از عهده جبران خسارت زیاندیده بر آید.

شميم  ملا حسيني

سرکار خانم شميم ملا حسيني :

سلام شما در وهله اول باید دادخواست تامین دلیل دهید و برآورد خسارت های وارده به منزل خود را انجام دهید بعد از آن با توجه به مشخصاتی که از آن شخص دارید دادخواست مطالبه خسارت نماید و اگر نسبت به علت خسارت که به دلیل گودبرداری نادرست بوده مطمئن هستید قطعا پیروز خواهید شد و حتی اگر حتی اگر آن شخص در جلسه حاضر نشود جهت نیاز به اطلاعات بیشتر تماس بگیرید