مشاوره حقوقی رایگان - صدور سند ملک

با عرض سلام و احترام.
ملکی در داخل محدوده شهری شهرستان و در بافت فرسوده قرار دارد و فروشنده ملک هم در همان محل ملک زندگی می کند و از حیاط 600 متری خود 150 متر زمین آن را به خریدار فروخته است. خریدار از کارشناس اداره ثبت اسناد شهرستان سوال می کند که چگونه میتوان برای این قطعه 150 متر مربعی سند مالکیت صادر نمود و کارشناس اداره ثبت شهرستان بیان می دارد چنانچه دیوار کشی شود و یک انباری هم در آن ساخته شود به انضمام اسناد خرید ملک، اداره ثبت اسناد براساس حد و حدود ملک سند مالکیت صادر می کند.
خریدار اقدام به خاکبرداری تسطیح و دیوارکشی و ساخت ابنیه به مساحت 22 متر مربع می نماید و پس از انجام نقشه برداری تقاضای صدور سند از طریق سامانه ... می نماید . کارشناس اداره ثبت پس از بازدید از ملک و تعیین حدود و اخذ امضاها و اثر انگشت خریدار و فروشنده و همسایگان ملک، صدور سند را به خریدار نوید می دهد. برای پیگیری کارشناس مربوطه بر خلاف گفته قبلی خود افزایش بنا به متراژ حداقل 35 متر و سوئیت را برای صدور سند اعلام می نماید. صدور سند مالکیت یک ملک آیا بستگی به متراژ بنای ساخته شده دارد؟ آیا برای ملک 150 متری و بنای 22 متری قانونا سند مالکیت صادر نمی کنند؟ آیا ایرادی که کارشناس ثبت وارد کرده از لحاظ قانونی وارد است؟

پاسخ ها :

دانیال گشتاسبی

جناب آقای دانیال گشتاسبی :

درصدی از متراژ کل زمین که شهرداری اجازه ساخت بنا در آن را صادر می‌کند، درصد ساخت زمین است. فرض کنید متراژ زمین شما 100 متر مربع است. اگر شهرداری به شما اجازه دهد فونداسیون (پی ساختمان) را در کل زمین بنا کنید، در واقع به شما مجوز 100 درصد بنا داده است.

به همین ترتیب اگر شهرداری به شما مجوز 60 درصد بنا بدهد، شما می‌توانید ساخت و ساز را در 60 متر مربع از زمین خود انجام دهید. در حالت اول ضریب سطح اشغال 1 و در حال دوم ضریب سطح اشغال 0.6 است.

عوامل متعددی روی تعیین درصد ساخت زمین موثر است. تعیین این درصد در حالت کلی وابسته به طرح تفصیلی شهر است. به عبارت دیگر شهرداری‌ها در طرح تفصیلی شهر، مشخص می‌کنند که هر خیابان و بلوک، چند درصد مجاز به ساخت و ساز است.

بنابراین اصل و اساس ضریب سطح اشغال در طرح تفصیلی شهر و با توجه به اصول و قواعد شهرسازی تعیین می‌شود. سایر عواملی که روی تعیین درصد ساخت زمین موثر هستند، به نحوه ساخت و ساز، ملک‌هایی که در همسایگی قرار دارند، تغییراتی که در معبر اتفاق می‌افتد و… بستگی دارد.

بخش مهمی از این قواعد، به دلیل حفظ یکدستی در ساخت و ساز است. به عنوان مثال وقتی یک زمین، شمالی است و همه ساختمان‌ها شمالی ساخته شده‌اند، شما نمی‌توانید جبهه ساخت را جنوبی انتخاب کنید.

در ادامه نکات مهمی در خصوص درصد ساخت عنوان می‌کنیم که توجه به آن‌ها هنگام خرید زمین، می‌تواند از ضرر و زیان شما جلوگیری کند.