مشاوره حقوقی رایگان - تصدیق قرارداد

تصدیق قرارداد ارفاقی چیست و چگونه و در کدام مرجع انجام می شود ؟

پاسخ ها :

دانیال گشتاسبی

جناب آقای دانیال گشتاسبی :

مطالب حقوقیشرکت
قرارداد ارفاقی
شرکت
بررسی قرارداد ارفاقی به صورت کامل و جامع
بوسیله رقیه زینالی به روز رسانی شده در فروردین 27, 1399 3
موضوع قرارداد ارفاقی توسط طرفین قرارداد تعیین می شود. بعد از انعقاد قرارداد تاجر مجددا می‌تواند در امور مالی مستقلا تجارت کند و ممنوعیت مداخله در اموال از بین می رود. طبق ماده 489 ق.ت، همین که قرارداد ارفاقی تصدیق شد نسبت به طلبکار هایی که در اکثریت بوده اند یا در ظرف ده روز از تاریخ تصدیق، آن را امضا نموده اند قطعی خواهد بود ولی طلبکار هایی که جزء اکثریت نبوده و قرارداد را هم امضا نکره اند می توانند سهم خود را موافق آنچه از دارایی تاجر به طلبکارها می رسد دریافت نمایند لیکن حق ندارند در آتیه از دارایی تاجر ورشکسته بقيه طلب خود را مطالبه کنند مگر پس از تادیه تمام طلب کسانی که در قرارداد ارفاقی شرکت داشته یا آن را در ظرف ده روز مزبور امضا نموده اند. بعد از اجرای قرارداد ارفاقی، باز هم طلبکاران حق تعقیب انفرادی ندارند مگر دعوی فسخ، بطلان و استرداد مالی که نزد تاجر ورشکسته است
اثر تصدیق قرارداد ارفاقی:
طلبکار مخالف برداشت از دارایی فعلی به نسبت طلب
طلبکار موافق به حق تقدم در دارایی آتی تا دریافت کل طلب

مطالب حقوقیشرکت
قرارداد ارفاقی
شرکت
بررسی قرارداد ارفاقی به صورت کامل و جامع
بوسیله رقیه زینالی به روز رسانی شده در فروردین 27, 1399 3
موضوع قرارداد ارفاقی توسط طرفین قرارداد تعیین می شود. بعد از انعقاد قرارداد تاجر مجددا می‌تواند در امور مالی مستقلا تجارت کند و ممنوعیت مداخله در اموال از بین می رود. طبق ماده 489 ق.ت، همین که قرارداد ارفاقی تصدیق شد نسبت به طلبکار هایی که در اکثریت بوده اند یا در ظرف ده روز از تاریخ تصدیق، آن را امضا نموده اند قطعی خواهد بود ولی طلبکار هایی که جزء اکثریت نبوده و قرارداد را هم امضا نکره اند می توانند سهم خود را موافق آنچه از دارایی تاجر به طلبکارها می رسد دریافت نمایند لیکن حق ندارند در آتیه از دارایی تاجر ورشکسته بقيه طلب خود را مطالبه کنند مگر پس از تادیه تمام طلب کسانی که در قرارداد ارفاقی شرکت داشته یا آن را در ظرف ده روز مزبور امضا نموده اند. بعد از اجرای قرارداد ارفاقی، باز هم طلبکاران حق تعقیب انفرادی ندارند مگر دعوی فسخ، بطلان و استرداد مالی که نزد تاجر ورشکسته است.

مشاوره حقوقی فوری
مشاوره تخصصی تلفنی و متنی آنلاین با وکلای سراسر کشور
دریافت مشاوره متنی
دریافت مشاوره تلفنی
طلبکار موافق قرارداد در اکثریت بوده یا ظرف ده روز بعد از تصدیق امضا کرده است.

اثر تصدیق قرارداد ارفاقی:
طلبکار مخالف برداشت از دارایی فعلی به نسبت طلب
طلبکار موافق به حق تقدم در دارایی آتی تا دریافت کل طلب
دسترسی سریع به عناوین:
طرفین قرارداد ارفاقی
جلسه مشاوره برای انعقاد قرارداد ارفاقی
نصاب در جلسه قرارداد ارفاقی
تعقیب به عنوان ورشکسته به تقصیر و تقلب
اعتراض به قرارداد ارفاقی
تصديق قرارداد ارفاقی
عدم نیاز به مدیر تصفیه و عضو ناظر بعد از تصدیق قرارداد ارفاقی
ابطال قرارداد ارفاقی
فسخ قرارداد ارفاقی
ضامن قرارداد ارفاقی
شروع عملیات تصفیه بعد از ابطال یا فسخ قرارداد ارفاقی
اثر فسخ یا ابطال یا ورشکستگی مجدد بر تقسیم دارایی
عدم رسیدگی مجدد به طلب های سابقا تشخیص و تصدیق شده
حکم معاملات تاجر از تصدیق قرارداد تا از بین رفتن
ورشکستگی شرکت های شخص محور و مختلط
ضمانت اجرای عدم انعقاد قرارداد ارفاقی
نفقه ورشکسته برای تامین معاش
ادامه کار تاجر
طرفین قرارداد ارفاقی
طبق ماده 479 ق.ت قرارداد ارفاقی بین تاجر ورشکسته و طلبکار های او منعقد نمی شود. مگر پس از اجرای مراسمی که در قرارداد مقرر شده است.

طرفین قرارداد ارفاقی:

تاجر ورشکسته
طلبکارها
قرارداد ارفاقی

جلسه مشاوره برای انعقاد قرارداد ارفاقی
طبق ماده 476 ق،ت، عضو ناظر در ظرف هشت روز از تاریخ موعدی که به موجب نظامنامه مذکور در ماده 467 معین شده به توسط دفتردار محکمه كليه طلبکار هایی را که طلب آنها تشخیص و تصدیق یا موقتا قبول شده است برای مشاوره در انعقاد قرارداد ارفاقی دعوت می نماید. موضوع دعوت مجمع عمومی طلبکارها در رقعه های دعوت و اعلانات مندرج در جراید باید تصریح شود.

شروع مهلت هشت روز از تاریخ پایان مهلت تشخیص، تصدیق یا قبول موقت مطالبات و آگهی در روزنامه و دعوت طلبکاران است.

دو دسته از طلبکاران برای جلسه قرارداد ارفاقی دعوت می شوند:
طلبکاری که طلبش تشخیص و تصدیق شده.
طلبکاری که طلبش موقتا قبول شده.
موقتا قبول شدن طلب به تشخیص دادگاه است.

نکته: اگر بعد از تصدیق قرارداد، طلبکار موقتا قبول شده از طرف دادگاه تایید نشود، تاثیری در سرنوشت قرارداد ارفاقی ندارد و این قرارداد به حیات خود ادامه می دهد.

طبق ماده 477 ق.ت، مجمع عمومی طلبکار ها در محل و روز و ساعت جلسه توسط عضو ناظر تعیین می شود و جلسه تحت ریاست عضو ناظر خواهد بود. همچنین طبق ماده 478 ق.ت، عضو ناظر باید از کلیه مذاکرات و تصمیمات مجمع طلبکارها صورت مجلس ترتیب دهد.

طلبکار هایی که طلب آنها تشخیص و تصدیق شده است و همچنین طلبکار هایی که طلب آنها موقتا قبول گردیده یا وکیل ثابت الوكاله آنها حاضر می‌شوند. طلبکارها بدون داشتن محدودیت می توانند در جلسه وکیل اعزام کنند.

تاجر ورشکسته نیز به این مجمع احضار می شود و باید شخصا حاضر گردد و فقط وقتی می تواند اعزام وکیل نماید که عذر موجه داشته و صحت آن به تصدیق عضو ناظر رسیده باشد.

طبق ماده 478 ق .ت، مدیر تصفیه به مجمع طلبکار ها گزارشی از وضعیت ورشکستگی و اقداماتی که به عمل آمده و عملیاتی که با استحضار تاجر ورشکستگی شده است میدهد. گزارش مزبور به امضای مدیر تصفيه رسیده به عضو ناظم تقدیم می شود.

طبق ماده 38 ق،ا.ت.ا.و، پس از رسیدگی مطالبات، تمام طلبکارها اعم از این که تمام یا قسمتی از طلب شان قبول شده باشد به جلسه دعوت می شوند. اگر درخواست قرارداد ارفاقی هم شده باشد مراتب ضمن دعوتنامه قید می‌شود. درخواست می تواند توسط تاجر يا طلبکاران باشد.

طبق ماده 39 ق.ا.ت.او، اداره تصفيه گزارش کاملی نسبت به وضعیت دارایی و مطالبات متوقف، داده و نظرات متوقف و بستانکاران را استماع می نماید و در صورات مجلس ذکر می کند. البق این ماده تصمیم در مورد قرارداد ارفاقی تصمیم با طلبکاران تاجر است نه اداره تصفيه.

تشریفات جلسه قرارداد ارفاقی
ریاست جلسه قرارداد ارفاقی: عضو ناظر
تهیه صورت مجلس از مذاکرات و تصمیمات: عضو ناظر
تعیین روز و محل و ساعت: عضو ناظر
حق حضور در جلسه قرارداد ارفاقی:

طلبکار با طلب تصدیق شده و طلبکار با طلب موقنا قبول شده
اعزام وکیل به جلسه قرارداد ارفاقی:

طلبکاران : فاقد محدودیت
تاجر ورشکسته: اصولا نمی تواند مگر عذر موجه تصديق عضو ناظر

نصاب در جلسه قرارداد ارفاقی
طبق ماده 480 ق.ت، قرارداد ارفاقی فقط وقتی منعقد میشود که لااقل نصف به علاوه یک نفر از طلبکار ها با داشتن لااقل سه ربع از کلیه مطالبات تشخیص و تصدیق شده یا موقتا قبول گشته است در آن قرارداد شرکت نموده باشند، و اگر هیچ کدام از اکثریت مطلق عددي طلبکارها و سه چهارم مطالبات حاضر نباشند نتیجه جلسه بلااثر خواهد بود.

مثلا اگر تعداد طلبکار صد نفر با داشتن یک میلیارد طلب باشد، حداقل 51 نفر با داشتن هفتصد و پنجاه میلیون حاضر شوند.

طبق ماده 481 ق .ت، هرگاه در مجلس قرارداد ارفاقی، اکثریت طلبکارها عددا حاضر شوند ولی از حیث سرمایه دارای سه ریع مطالبات نباشند یا آنکه دارای سه ریع از مطالبات باشند ولی اکثریت عددی را نداشته باشند، نتیجه حاصل جلسه، معلق و قرار انعقاد مجلس ثانی برای یک هفته بعد داده می شود.

طبق ماد 482 ق.ت، عدم حضور طلبکارهای حاضر و امضاء کننده صورت مجلس جلسه اول، در جلسه دوم به منزله اعتبار تصمیمات قبلی است مگر آن که بخواهند در تصمیم خود تغیری دهند. اگر در جلسه دوم اکثریت عددی و مبلغی مطابق ماده 480 تکمیل شود قرارداد ارفاقی قطعی خواهد بود. جلسه دوم برای تکمیل نصاب کامل نشده دعوت اول است و جلسه ابتدایی محسوب نمی شود.

قرارداد ارفاقی در قانون تجارت

تعقیب به عنوان ورشکسته به تقصیر و تقلب
اگر تاجر به عنوان ورشکسته به تقلب محکوم شده باشد، قرارداد ارفاقی منعقد نمی شود. طبق مواد 483 و 484 ق.ت، در موقعی که تاجر به عنوان ورشکسته به تقصیر یا تقلب تعقیب می شود لازم است طلبکارها دعوت شوند و معلوم کنند که آیا با احتمال حصول برائت تاجر و انعقاد قرارداد خود را در امر مشارالیه به زمان حصول نتیجه رسیدگی به تقلب موکول خواهند کرد یا تصمیم فوری خواهند گرفت.

اگر بخواهند جلسه مشاوره را به تاخیر بیندازند، باید نصاب اکثریت مطلق طلبكارها با داشتن حداقل سه چهارم مطالبات موجود باشد و اگر بنای انعقاد قرارداد ارفاقی شود تشریفات قرارداد ارفاقی باید رعایت شود.

تصمیم راجع به انعقاد یا تاخیر با طلبکاران است نه دادگاه.

بعد از انعقاد قرارداد، حکم ورشکستگی به تقلب صادر شود، قرارداد باطل می شود اما اگر حکم ورشکستگی به تقصیر صادر شود، تأثیری در قرارداد ندارد.

بیشتر بخوانید: دعوای ورشکستگی

اعتراض به قرارداد ارفاقی
طبق ماده 485 ق. ت ، کلیه طلبکارها که حق شرکت در انعقاد قرارداد ارفاقی داشته اند می توانند اجع به قرارداد اعتراض کنند. اعتراض باید موجه بوده و در ظرف یک هفته از تاریخ قرارداد به مدیر تصفیه و خود تاجر ورشکسته، ابلاغ شود و الا از درجه اعتبار ساقط خواهد بود مدير تصفیه و تاجر ورشکسته به اولین جلسه محکمه که به عمل ورشکستگی رسیدگی میکند احضار می شوند.

حق اعتراض با تمام طلبکارهایی است که حق شرکت دارند و فرقی نمی کند که در جلسه حاضر شده یا نشده باشند یا این که با تصمیمات موافق باشند یا مخالف. اگر اعتراض موجه نباشد یا ظرف مهلت یک هفته انجام نشود یا به مدیر تصفیه و تاجر ورشکسته ابلاغ نشود، باطل است.

تصديق قرارداد ارفاقی
طبق ماده 486 ق.ت، قرارداد ارفاقی باید به تصادیق دادگاه برسد و هر یک از طرفین قرارداد می توانند تصديق آن را از دادگاه تقاضا نمایند. دادگاه نمی تواند قبل از انقضای مدت یک هفته اعتراض تصمیمی راجع به تصديق اتخاذ نماید هرگاه در ظرف یک هفته از طرف طلبکار هایی که حق اعتراض دارند اعتراضاتی به عمل آمده باشد دادگاه باید در موضوع اعتراضات و تصدیق قرارداد ارفاقی حکم واحد صادر کند. اگر اعتراضات تصديق شود قرارداد نسبت به تمام اشخاص ذینفع بلااثر می شود.» طبق ماده 487 ق.ت، قبل از آنکه دادگاه درباره تصدیق قرارداد ارفاقی رأی دهد، عضو ناظر باید گزارشی متضمن کیفیت ورشکستگی و امکان قبول قرارداد به دادگاه تقدیم کند.» مطابق این اماده عضو ناظر می تواند با گزارش خود مانع انعقاد قرارداد ارفاقی شود. قرارداد ارفاقی باید توسط دادگاه تصديق شود.

محمود رئیسی

جناب آقای محمود رئیسی :

با سلام طبق قانون تجارت ، تصدیق قرارداد ارفاقی تاجر ورشکسته ، باید با موافقت رای اکثریت سهامداران و تایید دادگاه انجام بشود