مشاوره حقوقی رایگان - تفسیر ماده 163 آیین دادرسی مدنی و حق شکایت تصرف عدوانی

ضمن عرض سلام و تبریک بهارین قران و طبیعت به استناد ماده 163 شکایت در خصوص حق ارتفاق یا انتفاع مانع از طرح شکایت تصرف عدوانی می شود. سوال این است که در صورتی که شکایت حق ارتفاق یا انتفاع به خاطر عدم حضور خواهان برای فراهم کردن اسباب معاینه محل از سوی دادگاه باطل شود، این ماده (163) موضوعیت دارد؟ به بیان دیگر با توجه به این که شکایت حق انتفاع یا ارتفاق فرد از سوی دادگاه باطل شده است آیا چنین فردی می تواند در حال حاضر طرح دعوای تصرف عدوانی نماید؟

پاسخ ها :

مجتبی عاشوری

جناب آقای مجتبی عاشوری :

با درود بستگی به اسناد و مدارک مربوطه دارد

سهراب کلانتری

جناب آقای سهراب کلانتری :

با سلام
با توجه به توضیحات ارائه شده مدارک و مستندات نیاز به بررسی است.

محمود رئیسی

جناب آقای محمود رئیسی :

سلام خیر اگر شخصی ابتدا راجع به
حق ارتفاق و حق انتفاع اقامه دعوا نماید دیگر نمی تواند دعوای تصرف عدوانی را بر علیه همان خوانده قبلی مطرح نماید
ولی برعکس آن امکان دارد

ولی اقامه دعوای تصرف عدوانی ،
علیه اشخاص دیگر امکان دارد

شميم  ملا حسيني

سرکار خانم شميم ملا حسيني :

نیاز ب بررسی بیشتر و گفتگو متقابل دارد تا اظهارنظر دقیقی بتوان کرد

فرشته نوری

سرکار خانم فرشته نوری :

ظاهرا خیر.اما موضوع نیاز به بررسی دقیقتر دارد.

فرزانه جوادی زناب

سرکار خانم فرزانه جوادی زناب :

در واقع با طرح شکایت مزاحمت و ممانعت از حق ارتفاق و انتفاع قاعده اقدام جاری می گردد یعنی شما اقرار بر علیه خود می نماید و شما تصرفات فعلی طرف دعوا را مشروع و قانونی تلقی و حال قصد رفع مزاحمت و ممانعت از حقوق خود را دارید پس تصرفات ایشان را قبول دارید به همین علت نمی توان پس از طرح دعوای ممانعت و مزاحمت از حق بر علیه همان شخص به خاطر همان تصرفات دعوای رفع تصرف عدوانی مطرح نمود اما برعکس آن امکان دارد

حسین شاپوری

جناب آقای حسین شاپوری :

سلام جهت اظهارنظر دقیق حقوقی نیاز به بررسی اسناد و مدارک مرتبط است.

لیلا اردستانی رستمی

سرکار خانم لیلا اردستانی رستمی:

خیر.اما موضوع نیاز به بررسی دقیقتر دارد.

محمدهادي رادفر

جناب آقای محمدهادي رادفر:

با سلام و احترام

ماده 163 قانون آیین دادرسی مدنی مقرر داشته است

کسی که راجع به مالکیت یا اصل حق ارتفاق و انتفاع اقامه دعوا کرده است،

نمی‌تواند نسبت به تصرف عدوانی و ممانعت از حق طرح دعوا نماید لذا دعوی تصرف عدوانی موضوعیت ندارد.

علی اصغر تاجیک

جناب آقای علی اصغر تاجیک:

سلام. در این خصوص نظرات قضات مختلف است. نظرات اقلیت و اکثریت وجود دارد . لذا نظر هیئت عالی قضایی استان مازندران برای شما ارسال می گردد.
نظر هیئت عالی
منظور از "طرح دعوا" در قسمت اخیر در ماده 163 قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 "طرح دعاوی تصرف عدوانی و ممانعت از حق" مطابق مقررات فصل هشتم مواد 158 تا 177 این قانون است. به عبارت دیگر طرح دعاوی کیفری یا حقوقی مربوط به اصل مالکیت یا حق ارتفاق یا انتفاع، مانع از استماع دعاوی مربوط به تصرف عدوانی و ممانعت از حق موضوع فصل یاد شده است

يحيي  چقازردي

جناب آقای يحيي چقازردي :

مانع نیست و چنانچه رسیدگیها بهم ارتباط داشته باشن دعوای دوم تا اخذ نتیجه ی نهایی دعوای اول متوقف میشه که بستگی به نظر دادگاه داره

ننا فرد

سرکار خانم ننا فرد :

خیر امکان طرح دعوی نمی باشد

حسین حاجی زاده

جناب آقای حسین حاجی زاده :

با سلام شما می توانید دعوای تصرف عدوانی مطرح نمایید