مشاوره حقوقی رایگان - مربوط به دیه

سلام یه پسربچه سه یا چهار ساله از رو عمد به پای خواهرم 12 سالشه سنگ تقریبا نیم کیلویی میزنه و 45روز تو گچ پاهاش بوده تقریبا یکساله بابام درگیر کاره و پزشک قانونی 3 درصد دیه نوشته و دیروز گرگان قاضی گفته چون درصد دیه 3 درصد هس و کمه پسر باید 18 سالش بشه اونوقت میشه و گفتن میتونین به پزشک قانونی اعتراض کنین 5 درصد دیه رو کنن تا دیه تعلق بگیره لطفا کمک کنین باید چیکار کنیم ؟؟

پاسخ ها :

علیرضا عبدالله پور

جناب آقای علیرضا عبدالله پور :

سه سال طبق قانون هیچ مسیولیت کیفری نداره اما والدین وی مسیول خسارت وارده از جانب او هستند.من نمیدانم بر چه مبنایی گفتند سه درصد دیه مسیولیت نداره و باید اقلا پنج درصد بشه!!دیه وارده را با تقدیم دادخواست میتوانید مطالبه کنید.موضوع وصف کیفری نداره و باید دادخواست میدادید.چون این سن نه قدرت تمیز داره نه قدرت تشخیص.مسیولیت اعمالش با والدینش هست.ولی قهری کودک مسیول اعمالش محسوب میشه.منتها طبق قانون مدنی مسیولیت والدین مطلق نیست تنها در حالتی مسیول محسوب میشوند که در تربیت و سرپرستی و نگهداری کودک مرتکب تقصیر شده باشند.تنها در یک حالت خود کودک مقصر هست و اونم زمانی هست که والدین مرتکب تقصیری در نگهداری طفل نشده باشند و به عبارت دیگر نتوان تقصیر ایشان در نگهداری از کودک را ثابت نمود.در این حالت خسارت وارده باید از اموال خود کودک پرداخته بشه و اگه کودک مالی نداشته باشه باید تا رسیدن او به سن رشد که همون 18ساله صبر کرد بعد از او خسارت وارده را مطالبه نمود.اما این موضوع ارتباطی به درصد دیه ندارد یعنی ما نمی توانیم بگیم اگه دیه کمتر از پنج درصد بود خود کودک مقصر هست و بالای پنج درصد والدین مقصرند.چنین چیزی وجاهت قانونی ندارد اما صبر کردن تا سن18سال چنانچه عنوان شد تحت شرایطی کاملا میتونه محقق بشه و جنبه قانونی داشته باشه.اما این بحث ارتباطی به درصد دیه نداره.