مشاوره حقوقی رایگان - عقب نشینی زمین

با سلام، زمینی موروثی که دارای سند تک برگ بوده و در بافت مسکونی به مساحت 392 متر، طبق سند ثبتی به رؤیت خریدار رسیده. در مبایعه نامه بدون اشاره به قیمت به ازای هر متر، فقط به قیمت کل ثمن مورد معامله اشاره شده. در مبایعه نامه هیچ اشاره ای به عقب نشینی و میزان آن در طرح هادی نشده و طرفین معامله نیز اطلاعی از وضعیت عقب نشینی نداشته. بعد از وصول وجه به طور کامل و انتقال سند در محضر، خریدار جهت ساخت دیوار، متوجه عقب نشینی طرح هادی توسط دهیاری گشته؛ و درخواست وجه آن میزان زمین عقب نشینی را از فروشنده دارد. با توجه به مطالب فوق، آیا خریدار در محاکم قضایی می‌تواند درخواست عودت وجه آن میزان عقب نشینی را از فروشنده داشته باشد و موفق به دریافت آن به طور قانونی گردد؟

پاسخ ها :

علیرضا عبدالله پور

جناب آقای علیرضا عبدالله پور :

باید بررسی کرد دید این طرح حین معامله بوده یا بعد از معامله و انتقال مبیع حادث شده است.اگر همان زمان معامله هم این بخش شامل طرح بوده باشه و طرفین اطلاع نداشته باشند خریدار مستحق دریافت وجه ثمن به نسبت آن بخش از زمین یا اختیار فسخ معامله به انتخاب خودش هست.حتی اگه فروشنده خودش هم از موضوع بی اطلاع باشه.چون در حقیقت آن بخش از ملک گویا جزو مبیع نبوده است و فروشنده با تصور اشتباه آن را فروخته است.مثل اینکه تصور میکرده زمینش صد متر است در حالیکه همان حین عقد زمینش هشتاد متر بوده و آن بیست متر زمین وی نبوده است.در واقع معامله نسبت به آن بخش بی اثر است.البته چون ثمن در ازای هر متر نبوده است و به صورت کلی معامله شده است خریدار فقط حق فسخ دارد