مشاوره حقوقی رایگان - تقسیم منافع ملک موقوفه

با سلام پدری فوت کرده و ملک کشاورزی موقوفه از او باقی مانده است و وراث هم متعدد هستند و ماترک متوفی هم اندک است. اوقاف میگوید ملک باید در اختیار یکی از وراث قرار گیرد و قابل تقسیم نیست، اما وراث میتوانند منافع ملک را بین خود تقسیم نمایند. سوال اینست :
1- آیا در نوشته ای که وراث به اداره اوقاف میدهند و یکی از وراث را معرفی میکنند تا ملک بنامش شود باید نحوه تقسیم منافع هم ذکر شود ؟
2- آیا وراث باید بین خودشان توافق نامه ای رد و بدل کنند که منافع چگونه تقسیم شود؟ اگر چنین است توافق عادی کافیست یا باید محضری باشد؟ و پس از فوت یکی از وراث خصوصا آنکه ملک بنامش شده سرنوشت این توافق چیست؟
3- آیا مفهوم تقسیم منافع اینست که ملک باید توسط یکی از وراث مدیریت شود و درآمد حاصله بین وراث تقسیم شود ؟ یا اینکه وراث میتوانند طبق قانون ارث و توافق هرکدام مقداری از زمین را در اختیار گرفته و بروی آن کارکنند و درآمدش متعلق به خودش باشد ؟
4- اگر وارثی که در اوقاف ملک بنامش شده فوت کند و ورثه اش مدعی کل ملک باشند تکلیف چیست ؟
5- اگر راهنمایی بیشتری لازم میدانید لطفا ارائه فرمائید. با احترام و تشکر

پاسخ ها :

ابوالفضل  نجفی خشنو

جناب آقای ابوالفضل نجفی خشنو:

مال موقوفه قابل تقسیم بین وراث نمی باشد و ورثه میتوانند به نسبت سهم خود از مال موقوفه بهره برداری کنند البته در این خصوص نظر مخالف هم وجود دارد.یعنی اگر در وقف نامه شرط عدم تقسیم وجود نداشته باشد وراث میتوانند مال موقوفه را تقسیم نمایند.مع ذلک شما میتوانید بین خود زمین را به نسبت سهمتان در اختیار گرفته و از منافع ان بهره برداری کنید و مدیریت وقف صرفا با یکی از وراث خواهد بود نه مالکیت ان

یک وکیل

اوقاف حق دخالت در خصوص ماترک ندارد مگر انکه ملک وقفی باشد

پرسشگر :

ضمن تشکر از جناب نجفی با توجه به اینکه بعضی ابهامات همچنان وجود دارد مزید امتنان خواهد بود به 4 سوال مطرح شده به تفکیک پاسخ مرتبط داده شود . با سپاس

پرسشگر :

با تشکر از جناب تهرانی ظاهرا متن سوال اصلا خوانده نشده چون در سطر اول به موقوفه بودن ملک اشاره شده است .

مسعود جباری

جناب آقای مسعود جباری :

دوست عزیز ظاهرا موضوع وقف ، وقف بر اولاد است . هدف از معرفی یکی از وراث انتقال سند نیست بلکه آن فرد که معرفی میشود به عنوان متولی تعیین خواهد شد چون ظاهرا در وقفنامه نحوه تعیین متولی نیامده است متولی که در واقع مدیر موقوفه است با توافق وراث یا همان اولاد معرفی میگردد . در خصوص تقسیم منافع اگر در وقف نامه ترتیبی لحاظ شده باشد و این ترتیب مخالف قانون نباشد ، طبق همان روال عمل میشود اما اگر در وقفنامه اشاره ای به نحوه عمل نشده باشد ، متولی باید سهم هر وارث از منافع را طبق قانون به وی تحویل دهد . پس از فوت متولی مجددا با توافق اولاد یا وراث متولی جدیدی تعیین خواهد شد . طبق قانون اصل مال موقوفه که در سوال شما اراضی کشاورزی قابل تقسیم نیست و بایستی از منافع آن مال نظر واقف اجرا شود

پرسشگر :

ضمن تشکر از جناب جباری باستحضار میرساند وقف بر اولاد نیست.بلکه سالها پیش پس از فوت متولی، تولیت آن به اوقاف واگزار گردیده و پدر این خانواده از اوقاف اجاره کرده است.این پدر 21سال پیش فوت کرده و فرزندان بر اساس سهم خود قسمتی را در اختیار گرفته و روی آن کار میکرده اند و اجاره نامه هم در این 21سال بنام همان پدر فوت شده بوده و اوقاف هم اخطار یا تذکری نداده و فرزندان هم هر سال اجاره اوقاف را پرداخت نموده اند.حالا بعد از 21سال اوقاف اعلام نموده باید اجاره نامه بنام یکی از وراث آن پدر باشد.سوالات مطرح شده با این فرضیات و آنچه در متن سوال آمده، طرح گردیده است.با احترام و تشکر

مسعود جباری

جناب آقای مسعود جباری :

دوست عزیز با توجه به توضیح بعدی شما ظاهرا حق نسق زمین کشاورزی که متعلق به پدر شما بوده به جنابعالی و سایر و رثه به ارث رسیده . معرفی یک نفر از وراث صرفا بمنظور تنظیم قرارداد اجاره میباشد از همین رو وراث باید طی شرحی خطاب به اوقاف باید یک نفر از وراث را به نمایندگی از سوی خود جهت تنظیم قرارداد اجاره معرفی نمایند . با توجه به اینکه حق نسق یاحق ریشه حقی مالی است این حق با فوت مرحوم پدرتان به وراث وی منتقل گردیده است و وراث میتوانند به توافق یا با تقدیم دادخواست تقسیم ترکه ، ترکه مرحوم پدر راتقسیم کنند . هر یک از ورثه نیز فوت کند سهم وی از ماترک به ورث اش میرسد .